Su Hakkı Kampanyası Bülteni - Ekim 2011*

İçindekiler:

· Ambalajlı Özelleştirme
· Bluewashing*
· Su Hakkını ve Sağlıklı Koşullarda Yaşama Hakkını Elde Etmek Neden Bu Kadar Uzun Sürdü?*
· Su Hakkına ve Sanitasyona Neden İhtiyacımız Var?*
· Şişelenmiş Suyun Enerji Açısından Etkileri*
· “Başka bir su politikası için kapasite geliştirme atölyesi-1 ”in ardından
· “Başka bir su politikası için kapasite geliştirme atölyesi-2” Batman’da yapıldı
· Başka Bir Su Politikası Deklarasyonu (Türkçe, Kürtçe, İngilizce)
· Su Hakkı Kampanyası, Mezopotamya Sosyal Forumu’ndaydı
· Su Hakkı Kampanyası, “Mezopotamya Enerji Forumu 2011"de

*Duzgun goruntuleyemiyorsaniz, su linkten bultenimizi okuyabilirsiniz: http://suhakki.org/bulten_2011_10.html

Ambalajlı Özelleştirme
suhakki.orgSu Hakkı Kampanyası olarak bir süreden beri  “sağlıklı, doğal, en ideal” içme suyu olarak sunulan ambalajlı su konusunu ele almayı düşünüyorduk. Nasıl olmuştu da kısa bir süre öncesine kadar bütün içme suyumuzu evlerimizdeki musluklardan karşılarken şimdi sadece musluk suyunu temizlik amaçlı kullanır hale gelmiştik. Hatta dişlerimizi fırçalarken ya da bebeklerin yıkanmasında dahi, musluktan akan su yerine damacana suları kullanmak, bunun için ayrıca para ödemek bir zaruret haline dönüş(türül)müştü? Devamını okumak için…

Bluewashing*
suhakki.orgŞişelenmiş su endüstrisi, kendi ürünlerini satmak için insanları yanlış yönlendiren reel sektöre iyi bir örnektir. Bugün, şişelenmiş su endüstrisinin kendisini çevre dostu bir sektör gibi pazarlama girişimleri, ürünün gerçek etkilerinin görülmesini ve tüketicilerin asıl çevre dostu olan çeşme suyuna yönelmesini engelliyor.
Şirketler, finansal dürtülerle, ürünlerin çevre üzerindeki etkilerini, çevre dostu ürünler satın almak isteyen Amerikan halkından saklıyorlar. Tüketiciler, çevre dostu ürünleri tercih ettikçe, şirketler “greenwashing” yapmakla – yani çevre dostu gibi görünüp aslında çevreye zarar veren ürünler satmakla-  suçlanıyorlar. Günümüzde ise, medyanın giderek artan ilgisiyle birlikte artık “mavi” yeni “yeşil” haline geldi – ve görünüşe bakılırsa, şirketler benzer “bluewashing” taktiklerini dünyada varolan sular üzerindeki etkilerini saklamak için kullanıyorlar. Devamını okumak için…

Su Hakkını ve Sağlıklı Koşullarda Yaşama Hakkını Elde Etmek Neden Bu Kadar Uzun Sürdü?*
suhakki.org“Suya erişim bir insan hakkı mıdır yoksa sadece bir ihtiyaç mıdır? Su, hava gibi bir kamu malı mıdır yoksa Coca Cola gibi bir meta mıdır? Çeşmeyi açma ya da kapama gücü ya da hakkı kimindir: halkın mı, hükümetlerin mi, yoksa pazarın görünmez elinin mi? Manila ya da La Paz’daki yoksul bir bölgenin fiyatını kim belirleyebilir – yerel olarak seçilmiş su yönetim kurulu mu yoksa başka bir ülkedeki milletler üstü bir su şirketinin CEO’su mu?”
Rosmarie Bär (Alliance Sud)
Su hakkı çağrısı, dünya çapında binlerce topluluk içinde yaşayan ve sadece günlük yaşamlarını devam ettirebilmek için temiz su ve sağlıklı yaşam koşulları isteyen ve aynı zamanda su kaynaklarını hükümetlerin ve şirketlerin suistimaline karşı korumaya çalışan insanların gördüğü zararlar ve verdikleri mücadele sonucu ortaya çıktı. İlk bakışta suyun bir insan hakkı olduğu sorgulanamaz bir gerçek gibi görünmesine rağmen bu hakkın resmi olarak tanınmasını engellemek için birçok etkili güç bir araya geliyor. Devamını okumak için…

Su Hakkına ve Sanitasyona Neden İhtiyacımız Var?*
suhakki.org“Su olmazsa açlıkla mücadele edemeyiz, okullarda tuvalet olmazsa kızlar daha eğitimlerini tamamlamadan okuldan ayrılmaya devam edecekler ve uygun sağlık koşulları ve hijyen olmazsa hastalıklar yayılmaya devam edecek. Bunun sonucunda çocuk ölümleri artacak ve anne sağlığı kötüleşecek.”
Andres Berntel (Stockholm Uluslararası Su Enstitüsü)
1948’de yayınlanan Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi’nde su yer almaz, çünkü o tarihte hiç kimse bir gün dünyada temiz su kalmayacağını düşünemezdi. Fakat daha sonra insanlar dünyada hidrolojik çevrim içinde sınırlı ve belirli miktarda su olduğunu ve bu suyun yok edilemeyeceğini öğrendiler. Dolayısıyla insanlar suyu, çölde mısır yetiştirmek için kullandılar, sanki bir çöpmüş gibi okyanuslara döktüler ve küresel pazar ekonomisini desteklemek için su havzalarını sanal su ihracatı yoluyla dışarı gönderdiler. Böylece suyu, sanki yok edilemeyecek kadar dayanıklıymış gibi nedensiz yere kirlettiler, kötü yönettiler ve onun yerine başka şeyleri ikame ettiler. Devamını okumak için…

Şişelenmiş Suyun Enerji Açısından Etkileri*
suhakki.org“ABD’de yıllık şişelenmiş su tüketiminin 32 ile 54 milyon varil petrolün sağlayacağı enerji girdisine ya da ABD’de toplam birincil enerji tüketiminin yüzde üçüne eşit olduğunu, küresel şişelenmiş su talebini karşılamak için bunun kabaca üç katı enerji harcandığını tahmin ediyoruz.”
P. H. Gleick & H. S. Cooley (Pacific Institute, ABD)
Şişelenmiş su kullanımının tüm dünyada artmaya devam etmesinin çevresel, ekonomik ve toplumsal etkilerine yönelik ilgi giderek artıyor. Bu ilgi, atık üretimi, yer altı sularının kullanımı, şişelenmiş suyun yerel yüzey suyu ve yer altı suyu üzerindeki hidrolojik etkileri, ekonomik maliyetler vs. hakkındaki kaygıları da kapsıyor. En önemli kaygı noktalarından biri, şişelenmiş su üretiminin ve kullanımının gerektirdiği enerji miktarı.  Devamını okumak için…

 

“Başka bir su politikası için kapasite geliştirme atölyesi-1”in ardından
suhakki.org“Su kamusal bir varlıktır. İnsanlar ve tüm canlılar için, gelecek kuşaklar için bu yaşamsal önemdeki varlığa bütünlüklü bir biçimde yaklaşılması ve korunması gerekir.”
4-5 Temmuz tarihlerinde Van’da yukarıda belirlediğimiz temel yaklaşım çerçevesinde kapasite geliştirme atölyesinin ilkini yaptık. Bizi atölye çalışması yapmaya iten nedenler, geçen yıl Kasım ayında Diyarbakır’da yaptığımız “Uluslararası Su Hakkı Sempozyumu” nun ardından çıkardığımız sonuçlardı. Atölye çalışmasını yapma nedenimizi üç temel başlıkta özetleyebiliriz. Devamını okumak için…
“Başka bir su politikası için kapasite geliştirme atölyesi” Batman’da yapıldı
suhakki.orgİlkini 4-5 Temmuz tarihlerinde Van’da yaptığımız atölye çalışmasının ikincisini 3-4 Ağustos tarihlerinde Batman’da yaptık.
İlerici yerel yönetimler arasında işbirliğini ve uygulanabilir alternatif bir su politikasının oluşmasına hizmet etmesini hedeflediğimiz atölye çalışmasının organizasyonu yine Diyarbakır’ın Su ve Kanalizasyon idaresi (DİSKİ) ,Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği ve Su Hakkı Kampanyasının ortak çalışmasıyla gerçekleştirildi. Devamını okumak için…
Başka Bir Su Politikası Deklarasyonu (Türkçe, Kürtçe, İngilizce)
suhakki.org4-5 Temmuz tarihlerinde Van’da, 1-2 Ağustos tarihlerinde Batman’da yapılan “ Başka bir su politikası için kapasite geliştirme atölye”lerinin ortak sonuç deklarasyonunu Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olarak yayınlıyoruz.
Su kaynaklarının ve su hizmetlerinin özelleştirilmesini savunan merkezi su politikalarına karşı katılımcı ve demokratik uygulamaların, alternatif modellerin, deneyim ve bilgilerinin paylaşılması için bir araya geldik. Yerel, ulusal, bölgesel ve uluslararası işbirliğine dönük ağlar oluşturmanın, bu ağların içinde yer almanın, katılımcı ve demokratik uygulama girişimleriyle öne çıkan yerel yönetim birimlerinin (kamu-kamu işbirliği çerçevesinde) yan yana gelmesinin daha güçlü ve uygulanabilir alternatif su politikaları oluşturabileceğine inanıyoruz. Devamını okumak için…
Su Hakkı Kampanyası, Mezopotamya Sosyal Forumu’ndaydı
suhakki.orgMezopotamya Sosyal Forumu’nun (MSF) ikinci büyük buluşması “İnsanlık için, kapitalizme ve sömürüye karşı, özgürlük kazanacak” başlığıyla, 21-25 Eylül tarihleri arasında Diyarbakır’da yapıldı. Foruma Arjantin, Ekvador, Brezilya, İtalya, Almanya, Rusya, Mısır, Tunus, Lübnan, Filistin, Yemen, Irak, Federal Kürdistan Bölgesi, İran, Suriye, Türkiye, Ermenistan, Fransa, Cameron ve Nijer gibi ülkelerden çok sayıda aktivist katıldı. Devamını okumak için…
Su Hakkı Kampanyası, “Mezopotamya Enerji Forumu 2011”de
suhakki.orgElektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi tarafından, enerji sorunlarının tartışıldığı ve çözüm önerilerinin geliştirildiği bir dizi forum düzenlenmekte. İlki Aralık 2005 tarihinde Diyarbakır’da “Güneydoğu Anadolu Bölgesi Enerji Formu” başlığıyla düzenlenen forumun devamı niteliğinde Aralık 2010 tarihinde “ Elazığ-Malatya-Tunceli-Bingöl İlleri Enerji Forumu”, Mart 2011’de “Batman- Siirt-Şırnak İlleri Enerji Formu”, Mayıs 2011’de “Mardin ve Şanlıurfa İlleri Enerji Forumu” ve son olarak Temmuz 2011’de “Van-Ağrı-Bitlis-Muş-Hakkari İlleri Enerji Forumu” gerçekleştirilmiş. Devamını okumak için…

Su Hakkı Kampanyası’nı Kimler Yürütüyor?

Su Hakkı Kampanyası’nı Sosyal Değişim Derneği, Hasankeyfi Yaşatma Girişimi, Küresel Eylem Grubu ve Sosyal Demokrasi Vakfı oluşturdu. Aktiviteler Suyuma Dokunma Kampanyası’nın ve Rosa Luxemburg Vakfı’nın desteğiyle yürütülüyor.

 

Su Hakkı Kampanyası
http://www.suhakki.org/

Düzenleyenler:

Destekleyenler: