Mezopotamya kervanı Hasankeyf’ten yürüyüşe başladı

Kaynak: Batman Postası, 10 Nisan 2011

“Anadolu’yu vermeyeceğiz” sloganı ile ilerleyen büyük Anadolu Yürüyüşü’ne Doğu Karadeniz ve Güney Ege’den sonra katılan üçüncü kol, Mezopotamya Kervanı tarihi kent Hasankeyf’ten yola çıktı.“Anadolu’yu vermeyeceğiz” sloganı ile ilerleyen büyük Anadolu Yürüyüşü’ne Doğu Karadeniz ve Güney Ege’den sonra katılan üçüncü kol, Mezopotamya Kervanı tarihi kent Hasankeyf’ten yola çıktı. Hasankeyf’ten yola çıkan kervan,40 gün 40 gecede Ankara’ya varacak olan Mezopotamya kervanı davul, zurnalarla uğurlandı.Kervanı uğurlamaya gelenler arasında Mardin,Şanlıurfa,Siirt ve Gaziantep’ten destekçilerde vardı.Hasankeyf çarşısında bir araya gelen kervan katılımcılarının çizeceği yol haritası sırasıyla Hasankeyf, Batman, Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Erzincan, Sivas, Yozgat ve Kırıkkale’den oluşuyor.

Yürüyüş öncesi Hasankeyf girişinde konuşma yapan Hasankeyflilerden Fatma Yılmaz, 22 yıldır Dicle’nin kıyısında yaşadığını belirterek, “Hasankeyf’i ılısu barajı yapmak istiyorlar.Yalnızca buradaki kuşları bitkileri hayvanları tehdit etmekle kalmayıp binyıllık tarihi ve uygarlığı da yok etmek istiyorlar. Biz Hasankeyfliler bu baraj projesinin iptal edilmesini istiyoruz. Biz Anadolu’yu vermeyeceği. Hasankeyf’i vermeyeceğiz” dedi. Daha sonra konuşan Hasankeyf Belediye Başkanı A.Vahap Kusen, “Mezopotamya yürüyüşüne katılan insanlar burada insanlık onurunu korumak için yürüyorlar çünkü Hasankeyf insanlık tarihinin onurudur. Bu onuru korumak için hep birlikte bizimde bizim de çorbada bir tuzumuz olsun diyerek katılım sağladık.

Umarım bu katılım gereken yerlere bir mesaj olarak gider ve o mesaj belleklerinde yer edinir” dedi Konuşmalar sonrasında yürüyüşe karılan katılımcılar ellerinde “Hasankeyf’i vermeyeceğiz,Mezopotamya’yı vermeyeceğiz, Dicle’yi vermeyeceğiz,Urfa’yı vermeyeceğiz” pankart ve sloganlarıyla Ankara’ya doğru yürüyüşe geçti. Hasankeyf’ten yola çıkan “Büyük Anadolu Yürüyüşü” kervanına Muğla, İzmir, Trakya, Antakya, Artvin ve Antalya’dan aynı şekilde yürüyerek katılacak gurupların Mayıs’ın üçüncü haftası Ankara’da buluşmasıyla son bulacak.