Eroğlu “Maalesef dört ampulden biri HES’ler sayesinde yanıyor”

Kaynak: Zaman, 11 Ocak 2012

Eroğlu, bakanlığının gerekleştirdiği su ve meteoroloji çalışmaları ile 2012 hedeflerini değerlendirdi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Eroğlu, her sene bakanlığının bir yıl boyunca gerçekleştireceği faaliyetleri değerlendirmek ve hedeflerini ortaya koymak için bir araya geldiklerini söyledi. Su deyince ilk akla gelen kurumun DSİ Genel Müdürlüğü olduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu, Türkiye’nin dünya ve su ile alakalı bir takım bağlantılarını kuracak olan Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ve Türkiye Su Enstitüsü’nün kurulduğunu da hatırlattı.

Türkiye’nin yıllık yağış ortalamasının 501 milyar metreküp olmasına rağmen, kullanılabilir suları göz önüne alınınca bu rakamın 112 milyar metreküpe düştüğünü ifade eden Eroğlu, suyu en çok kullanan sektörün tarım olduğunu, buna içme suyu eklenince geçen yıl toplam 44 milyar metreküp su kullanıldığını vurguladı. Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını, ancak kendine yetecek kadar suyunun olduğunun altını çizen Eroğlu, ancak bu suyun da her damlasını dikkatli kullanmak gerektiğini belirtti.

Suyu verimli kullanmada çok kararlı olduklarını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu, “Hatırlatmak isterim bu kapsamda arıtılmış evsel atık sular sulamada kullanılacak. Bunu Türkiye’de ilk kez biz yapıyoruz. Su kalitesi izleme çalışmalarımız da devam ediyor. Biz sadece içme suyu ve arıtma tesislerinden sorumlu bir bakanlık idik. Şimdi atık su arıtma tesisleri de eklendi ve dolayısıyla rastgele boyutlarda bir arıtma tesisi hiçbir kurum yapamayacak.” diye konuştu.

DSİ’nin en büyük yatırımcı kurum olmasından gurur duyduğunu söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, şöyle konuştu: “Son 9 yılda 1128 tesisi milletimizin hizmetine sunduk. ‘Bunu nasıl başardınız’ derseniz bir kere geçmişte çok fazla ihale yapılmış, biz bunları takibe alıp, tesis olarak hizmete sunduk. Şu ana kadar biz 206 adet baraj 24 gölet 179 sulama tesisi 49 içme suyu tesisi tamamladık. 643 derenin ise ıslahını gerçekleştirdik. Özellikle Sayın Başbakanımız büyük tesislerin açılışını yapıyor küçük tesisi açmıyor. Biz 10.10.2010’de 110 tesis ve 11.11.2011’de 111 tane dev tesisin açılışını yaptık. Bu 111 tesisin top bedeli 8 milyar 365 bin TL’dir. Tabi buradan şu çıkabilir 2012 de ne olacak diyebilirsiniz. Tahmin ediyorum ki; 12.12.2012’de 112 büyük tesisin açılışının tamamlanacağını kestirebilirsiniz.”

Özellikle tarım sektöründe büyük işlerin altına imza atarak çok sayıda tesisi ikmal ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 2011’de 10 adet barajın hizmete açıldığını ve bu tesislerin çok büyük faydası olduğunu anlattı.

DÖRT AMPULDEN BİRİ HES’LERDEN YANIYOR

Türkiye’de şu anda tüketilen enerjinin yüzde 25’inin HES’lerden sağlandığını belirten Eroğlu, “Dört ampulden biri hidroelektrik santralleri sayesinde yanıyor. Maalesef bu potansiyeli kullanmada Türkiye çok geri kaldı. Hâlbuki bütün dünyada HES potansiyelinin yüzde 95’ini kullanan ülkeler var. Bizim de hızla bundan faydalanmayı artırmamız gerekiyor. Bu maksatla DSİ çok büyük tesisler inşa ediyor. Bilindiği üzere Çoruh nehri çok azgın sulardan biridir ve biz bunun üzerine ilk tesisi yaptık. Ayrıca Türkiye’nin en büyük barajı olan Deriner Barajı’nı da biz yapacağız. Sulama tesislerine gelince, dokuz yılda 1,1 milyon hektar araziyi suya kavuşturduk, GAP eylem planı tamamlandığında sulama enerji içme suyu gibi alanlarda çok büyük fayda sağlayacak.” dedi.

Konya Ovası Projesi (KOP)’ne de değinen Orman ve Su İşleri Bakanı söyle devam etti:

“KOP’da oranın su eksikliğinin giderilmesi için yeraltı suyunun verimli kullanılmasını sağlamak maksadıyla damla sistemi gibi teknikler kullanıyoruz ve yetmediği için dışarıdan su getirdik. Bir rüya olan Mavi Tünel’i tamamlayarak Akdeniz’e boşa akan suları Konya Ovası’na yönlendirdik. Bu sayede üç noktadan 640 metreküp su ovaya akacak ve ovanın suya hasreti dinecek. 2012 yılı sonunda bitmesi planlanan 17 bin 34 metre uzunluğundaki Mavi Tünel’i bu yıl bitirdik ve nihayet tünelde ışık göründü. Ayrıca, Bağbaşı Barajı’nı da bu yıl bitiriyoruz.”

Doğu Anadolu Projesi (DAD) ve Trakya’nın rüyası Ergene Havza Koruma Eylem Planları hakkında da açıklamalarda bulunan Veysel Eroğlu, buradaki çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini söyledi. KÖYDES haricinde 34 milyon kişiye 3.32 milyar metreküp içme suyu sağlandığını anlatan Eroğlu, “Şu anda her iki kişiden birisi DSİ’nin getirdiği suyu içiyor. Adıyaman’dan, Zonguldak’a KKTC’ye kadar inşaatı devam eden içme suyu projelerimiz var ve bu devam eden 20 proje tamamlandığında 37 milyon kişiye su vericeğiz.” dedi.