HES barajı gerilla mezarını yuttu

Kaynak: Fıratnews, 28 Mart 2012
Siirt’in Eruh ilçesi sınırları içinde yer alan Zorava vadisi (Eruh çayı) kenarında bulunan bir gerilla mezarı tahrip edildi, kemikleri yapımı devam eden Baran 1 HES barajı hafriyatı ile birlikte döküldü.Yapımı devam eden Baran 1 HES çalışmasının sürdürüldüğü yerde bir gerillaya ait mezarın olduğu öğrenildi. Alınan bilgilere göre Cumartesi sabahı Eruh ile Pervari arasındaki Eruh Çayı üzerinde yapımı devam eden Hes Barajı çalışmaları esnasında bulunan bir gerillanın mezarı iş makineleri tarafından yok edildi. Kemiklerin, 1990 yıllarda Türk Ordu birlikleri ile PKK gerillaları arasında çıkan çatışmada yaşamını yitiren Batman doğumlu bir gerillaya ait olduğu öğrenildi.

İsmi öğrenilemeyen gerillanın cenazesinin çatışma ardından köylüler tarafında defnedildiği ve yağmur suları nedeni ile üzerindeki toprağın zaman içerisinde aşındığı ve ayak kemiklerinin dışarı çıktığı belirtiliyor.

Cumartesi sabahı Baran 1 barajı yapım çalışmaları esnasında iş makinesi operatörü tarafından mezarın tahrip edilmesi ardından, gerillaya ait kemiklerin hafriyat ile birlikte atıldığı öğrenen çevre köy sakinleri yaşananlara isyan ediyor. Genç bir erkek gerillaya ait olan mezarın hafriyatla birlikte atılması ile birlikte kemiklerin kime ait olduğu öğrenilemeyecek.

Bölge halkı, yapılan baraj inşaatı esnasında kemiklerin bulunduğu yerden alınıp başka bir yere bırakılması halinde en azından kimliğinin tespit edilebileceğini belirtiyor. Ancak doğayı tahrip eden HES barajlarının “ölülere de gösterdiği bu saygısızlık” nedeniyle bazı aileler çocuklarının mezarının nerede olduğunu asla öğrenemeyecek. Yerel halk olaya, “sorumsuzluk” ve “insanlığa sığmayan bir yaklaşım” şeklinde tepki gösteriyor.