Kaynak: İlke Haber, 10 Mart 2012
Ilısu Barajı ve HES şantiyesinde incelemelerde bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu baraj gövdesine ilk dolgu malzemesini koydu.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ilısu Barajı ve HES şantiyesinde incelemelerde bulundu.
Dicle Nehri üzerinde inşa edilen ve Dünyanın en büyük su projelerinden birisi olan Ilısu Barajı’nın gövde dolgusuna ilk malzeme, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu tarafından konuldu.
Burada bir konuşma yapan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Ilısu Barajı ve HES projesinin tamamlandığında Atatürk Barajı’ndan sonra Türkiye’nin 2. büyük dolgu hacimli ve 4. büyük kurulu güce sahip barajı olacağını belirterek, ülkemizin enerji ihtiyacının karşılanması ve yöre halkının kalkınması için de ayrı bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Baraj inşaatında çalışanların yüzde 72’sinin bölge insanı olduğuna işaret eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şu ana kadar 1 milyar TL’nin üzerinde harcama yapılan bu projenin tamamlanmasıyla ekonomiye yıllık 600 milyon TL fayda sağlayacağını belirtti.
Cizre Barajı’nın yapılması için bu projenin tamamlanması gerektiğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Cizre Barajı ile de 1 milyon 200 bin dekar tarım arazisine su sağlanacağını söyledi.
Cizre Barajı’nın da tamamlanmasıyla iki barajdan yaklaşık olarak toplam 5 milyar kilowatt saat enerji üretilecek olan Ilısu Barajı ve HES projesinin %40’ının bitirildiğini kaydeden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, söz konusu projeyi zamanında bitirmek için büyük bir gayretle çalıştıklarını ifade etti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bugün burada dolguya başlıyoruz. Barajda derivasyondan sonra ikinci önemli adım barajın gövde dolgusuna başlamaktır. Bölgenin en büyük kalkınma projesi olan Ilısu Barajı ve HES’te netice itibariyle üç adet derivasyon tünelini tamamladık. Bu proje, Dicle Havzası’ndaki bütün yerleşimlerin sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlayacaktır. GAP kapsamında Siirt, Şırnak ve Mardin illerimizin 2040 yılına kadar olan içmesuyu problemini de çözdük.” dedi. (İLKHA)