Kaynak: Atlas, 15 Mart 2012
Yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği Köprülü Kanyon’daki rafting faaliyetleri, bölgede projelendirilen Zincirli HES’in inşaatı başladığı andan itibaren durdurulacak.
Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan 2012 yılı turizm amaçlı sportif faaliyetlerin parkur alanlarına yönelik yapılan düzenlemede, Köprülü Kanyon’daki rafting parkurunun HES inşaatı başladığı andan itibaren hiçbir şart öne sürülmeksizin terk edilmesi gerektiği belirtildi.
HES İNŞAATI BAŞLAYINCA ALAN ŞARTSIZ OLARAK TERK EDİLECEK
2012 yılı turizm sezonu için hazırlıklar tüm hızıyla sürerken Manavgatlı turizmcilere HES şoku. Antalya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce Antalya Valiliği’ne gönderilen yazıda, ‘Turizm Amaçlı Sportif Faaliyet Yönetmeliği gereği sportif turizm faaliyetine konu parkur alanlarının Valilikçe yürütülmesi istendiği belirtilerek, Manavgat İlçe Sportif Kurulu’nca belirlenen parkur alanlarına yer verildi. Sportif faaliyeti yürütecek işletici tarafından her türlü orman yangını tedbirinin alınması istenen yazıda, rafting parkuru güzergahında, “4628 Sayılı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Kanunu kapsamında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce (DSİ) ‘Su Kullanım Hakkı Anlaşması’ imzalanmış olan Zincirli Regülatörü ve HES Projesi yer aldığından, söz konusu HES projesi inşaatı başladığında güzergahın hiç bir şart öne sürülmeksizin terk edilmesi gerektiği” belirtildi.
HES YAPMAK SERBEST, SPOR YAPMAK YASAK!
İlgili yasalar ve uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınan bölgede Köprüçay Irmağının biyolojik çeşitlilik ve gen kaynaklarının korunması ile rafting dışında ekosistemi tahrip edici spor etkinliklerine yer verilmemesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca sit alanı içerisinde herhangi bir inşai ve fiziki müdahalede bulunulmaması gerektiğinin altı çizilen yazıda, bölgede Dünya Bankası’nın da desteğiyle yürütülen GEF-2 Projesine vurgu yapıldı. Yasalar çerçevesinde su ürünleri yetiştiriciliği konusunda yapılan müracaatlara engel olunmaması gerektiği belirtilen yazıda, 2012 yılı için Beşkonak bölgesinde 12 kilometre mesafedeki Olukköprü- Karabük Köprüsü ile 15 kilometrelik Karabük Köprüsü-Sağırin arası rafting parkur alanı olarak açıklanırken ilan edilen parkurlar Antalya Valiliği’nce de onaylandı.
BÖLGEDE 11 KÖY RAFTİNGLE GEÇİNİYOR
Köprülü Kanyon bölgesindeki HES projelerine tepki gösteren turizmciler yılda 1 milyon turistin ziyaret ettiği bölgenin geleceğinden endişe duyduklarını belirtiyor. Yüksek sezonda 80 ila 100 firmanın faaliyet gösterdiği bölgeyi günde ortalama 5-6 bin turistin ziyaret ettiği belirtilirken rafting sporu acentaların en çok tercih ettiği faaliyetlerin başında geliyor. Gelişmeyle ilgili sorularımızı yanıtlayan S.S Köprülü Kanyon Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Refik Armağan, bölgenin geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığın bittiğini belirterek, “raftingden başka gelir kaynağımız yok. Bölgedeki 11 köy geçimini bu işten sağlıyor. HES projesi ile turizmin baltalanmasını istemiyoruz. Bölge halkının istemediği bir gelişmeye yetkililerin onay vermeyeceğine inanıyoruz” dedi.
Öte yandan bölgenin kuzeyindeki Yukarı Köprüçay Havzası’nda yapımı planlanan Kasımlar Barajı ve HES Projesinin ÇED süreci devam ediyor.
Yazı: Yusuf Yavuz