Kaynak: Hürriyet, 20 Nisan 2012
Meclis’te önceki gece 2-B yasası görüşülürken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES’leri “Su akmış biz bakmışız” diyerek savundu. BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Su akar Türk bakar, Türk’ün alıklığına, aptallığına delalet etmez. Türk’ün kadim, tabiatla kurduğu ilişkideki hürmetine, dikkatine ve rikkatine delalet eder” diyerek Bakan’a itiraz etti.
ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun, “Su akmış biz bakmışız” sözleriyle yaptığı HES savunması, “Su akar Türk bakar’ sözü Türkleri aşağılıyor mu?” tartışmasına yol açtı. Bu ilginç tartışma, Meclis’ten önceki gece geç saatlerde geçen 2-B yasasının görüşmeleri sırasında yapıldı. Eroğlu, muhalefetin eleştirdiği HES’leri savunurken, “Bu HES’ler Türkiye için olmazsa olmaz, elektriğin sigortası, kendi milli kaynağımız. Bunların belki 30-40 yıl önce tamamlanması lazımdı. Su akmış biz bakmışız” dedi.
Türk olarak ağır geldi
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Eroğlu’nun bu sözleriyle Türkleri aşağıladığını savundu. “Bir Türk olarak bu nefsime ağır geldi” diyen Önder’in, “Su akar Türk bakar, Türk’ün alıklığına, aptallığına delalet etmez. Türk’ün kadim, tabiatla kurduğu ilişkideki hürmetine, dikkatine ve rikkatine delalet eder. Onlar sizden daha geri zekalı değillerdi” sözleri, BDP’lilerle birlikte CHP ve MHP’lilerden de alkış aldı. Önder şöyle devam etti: “Su aktığı zaman bunun bir dünya sistemi, çocuklarına miras olduğunu, geleceğe korunarak bırakılması gereken bir şey olduğunu bildiği için Türk bakmış. Yani sizdeki zekâ onda yok mu? Türk’ü bu şekilde aşağılıyorsunuz. Halkların aşağılanması bahsindeki dikkatimizi Türklerde de göstermek zorundayız.”
HES’leri keyiften yapmıyoruz
“Ben aşağılamadım, öyle bir şey yok, öyle bir şey olabilir mi” diye itiraz eden Eroğlu, şöyle konuştu: “HES’ler, bu ülke için özellikle elektriğin bir sigortası. HES’lerin yapılmasının ben geç kaldığını iddia ettim, iddiam budur ve bu konuda da herkes müttefiktir. Dolayısıyla bu HES’leri keyif için yapmıyoruz, Türkiye de hakikaten enerjide dışa bağımlı, ülke, enerjisinin yüzde 73’ünü dışarıdan sağlıyor. Cari açığın aşağı yukarı tamamı enerji ithalatından kaynaklanıyor. Kendi yerli kaynaklarımızı kullanmamız gerektiğini ifade ediyorum. Ayrıca enerji çeşitliliği, arz güvenliği açısından HES’lere büyük bir zaruret var. Bütün dünyada HES’ler teşvik ediliyor, hatta yenilenebilir enerji kaynağı olarak da takdir ediliyor. Bunu arz etmek istedim.”