Abant’ı kimse “HES’leyemez!”

Kaynak: Bolu Olay, 2 Mayıs 2012
Bolu belediyesi Mayıs ayı meclis toplantıları hızlı başladı. Oturuma Abant’a yapılması planlanan Hidroelektrik Santrali damgasını vurdu.

Bolu belediyesi Mayıs ayı meclis toplantıları başladı. Toplantının Dilek ve Temenniler bölümünde konuşan CHP’li meclis üyesi Naci Yörük Ocak ayında yapılan meclis toplantısında yazılı olarak sorduğu sorulara bir türlü cevap alamadığını söyleyerek; “Ocak ayındaki toplantıda Bolu belediye başkanı Alaaddin Yılmaz’dan Bolu’ya kazandırdığı gayrimenkul miktarını, meblağı ve 2011 yılındaki Belediyenin inşaat otopark gelirinin ne olduğuyla ilgili yazılı olarak cevaplanması amacıyla bir yazı vermiştim. Söz konusu rakamlarında İnternet sitesinden yayınlanmasını istemiştim. Şu ana kadar bana bu konuda Bolu belediyesinden herhangi bir açıklama yapılmadı. Eğer bu konuda bana yine açıklama yapılmazsa hakkımı bakanlık kanalı ile hukuki olarak arayacağımdan kuşkunuz olmasın” dedi.

Yörük, önerilerini sıraladı

Meclise iki önerisinin olduğunu belirten Yörük;”SEDAŞ’ın olduğu alanın çevresi tamamen konut ve yakın zamanda ciddi bir nüfus oluşacak. SEDAŞ buradan kalkınca veya onlara başka bir tahsis ederek burayı park ve yeşil alan yapalım. O bölgeye yeşil alan kazandıralım” şeklinde konuştu. İkinci önerisinin İzzet Baysal vakfıyla ilgili olduğunu vurgulayan Yörük; “Yakın zamanda yeni kurulan Ali Ericek vakfına bir bölgede Bolu belediyesi tarafından benzin istasyonu verildi. Yakında anma günlerini yapacağımız Bolu’nun babası Merhum Mimar İzzet Baysal’ın kurup Bolu’ya emanet ettiği İzzet Baysal vakfına da Bolu belediyesi olarak aynı veya benzeri bir şekilde gelirine katkıda bulunmak için bir yer tahsis edilmesini öneriyorum” dedi.

‘Abant’a HES, cinayet demektir’

Abant’ı koruyabilmek, daha iyi hizmet götürebilmek, düzenli bir Turizm alanı yaratabilmek için belirli bölgelerinin belediye sınırları içersine dâhil edildiğine dikkat çeken Yörük;”Bugün Bolu halkının bilgisi dışında gizli gizli Abant’a HES yapımına dönük çalışmalar olduğunu duymaktayız. Bolu’nun bazı bölgelerine HES yapılıyor, ben buna karşı değilim yalnız Abant’a HES yapmak demek Abant’ı katletmek demektir. Abant’a HES yapmak demek cinayet işlemek demektir. Bu konuda Bolu halkı aydınlatılmalıdır. Bu yüzden Abant’a HES yapımından derhal vazgeçilmelidir.” Şeklinde konuştu.

‘Ömerler Köyüne HES yapılması planlanıyor’

Yörük’e cevaben konuşan Bolu belediye başkanı Alaaddin Yılmaz ise Abant’ta Hidroelektrik santrali gibi bir çalışmanın olmadığını söyleyerek “Abant’a HES yapıldığına dair bir şey gören olduğunu sanmıyorum. Dolayısıyla bilmediğim bir konuda konuşmanın doğru olmadığını düşünüyorum yalnız Abant Yolunda bulunan Ömerler Köyüne HES yapılması planlanıyor. Şu anda gerekli ölçümler yapılıyor. Eğer buraya yapılması planlanan HES bu bölgeye zarar vererek çevre sağlığını tehdit edecekse buna kesinlikle izin verilmeyecektir.” Dedi.

‘Baysal vakfı’nın önce yer alması lazım’

Ali Ericek vakfının bir yer satın alarak kendilerine böyle bir öneride bulunduğunu söyleyen başkan Yılmaz; “İzzet Baysal vakfımızda böyle bir yer satın alarak bizlere vakfa gelir getirmesi amacıyla böyle bir öneride bulunurlarsa onlara meclis olarak her türlü yardım da bulunuruz.” Dedi. SEDAŞ ‘ın yeri ile ilgili önerinin yerinde olduğunu söyleyen başkan Yılmaz; “Bu konuda İmar komisyonumuz gerekli çalışmaları yapsın, hukuki açıdan da bir sıkıntı yoksa burayı yeşil alan yapalım bu öneriye bende katılıyorum” dedi.

Yılmaz Beykoz’un sorusunu yanıtladı

Oturumun dilek ve temenniler bölümünde konuşan CHP’li belediye meclis üyesi Erhan Beykoz’un Yeni Sanayi sitesinin yapımının hangi aşamada olduğuyla ilgili sorularını da cevaplayan Başkan Yılmaz; “Şu ana kadar 9 milyon lira civarında para toplandı.5-6 milyon liraya daha gereksinim var. Şu ana kadar 1 milyon beş yüz bin civarında yer satın alındı. TOKİ tarafından istimlâk çalışmaları başladı. Yılsonunda ihalesini yapmayı planlıyoruz. Bu tür projeler Bolu’yu geleceğe taşıyan projelerdir.” diye konuştu.