Hasankeyf’te 700 Yıllık Su Şebekesi

Kaynak: Haber Diyarbakır, 12 Mayıs 2012
Ilısu Baraj Gölü’nün altında kalacak olan antik ilçesi Hasankeyf’te yapılan kazılarda, 13’üncü yüzyıla ait yeraltı kanalizasyon ile içme suyu şebekesi gün ışığına çıktı.

Hasankeyf kazılarından sorumlu Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdülselam Uluçam, Dicle Nehri’ne atık sularını önleyen filtreli kanalizasyon şebekesinin günümüzde bile olmadığını belirterek, “Atıkları önleyecek filtre sistemiyle mükemmel bir içme suyu ile kanalizasyon şebekesi Artukoğulları ile Eyyübiler döneminde yapılmış” dedi.

Prof. Dr. Uluçam, kazılarda ortaya çıkarılan içme suyu ile atık su sisteminin mükemmel bir şekilde tasarlandığını belirtti.

Prof. Dr. Uluçam, şunları söyledi: “Atık suyun toplandığı havuzları da bulduk. Kum ve çakılın bırakıldığı arıtma sistemi temizlendikten sonra Dicle Nehri’ne atık sular bırakılmış. Günümüzde bile böyle bir sistem yok. Artukoğulları ve Eyyübi’lerin yaptığı bu mükemmel yapıtları belgeliyoruz. O dönemlerde bile Dicle Nehri temiz tutulmuş. Filtreden geçen atık sular daha sonra Dicle’ye bırakılıyormuş. Selçukluların devamı olan Artukoğulları ve Eyyübiler, şehrin Dicle Nehri’ne yakın bölüme örnek saray ve konutlar kazandırmış. O dönemde bile her türlü yaşam standartlarına sahip konut yapılmış. 24’ü işçi 8’i mimar ve arkeologdan oluşan ekiple belgeme çalışmalarımız sürüyor.”

ANF