Kaynak: Haberlerfx, 9 Mayıs 2012
Ödemiş Belediye Meclisi’nin olağan toplantısında Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca yatırım programına alınan Rahmanlar Barajı ile ilgili gündem maddesi de tartışıldı.
1053 sayılı Belediye Teşkilatı Olan Yerleşim Yerlerine İçme, Kullanma ve Endüstri Suyu Temini Hakkında Kanun’un 10. Maddesi gereğince barajın yapım maliyetinin yüzdü 52’sinin belediyece karşılanacak olmasına itiraz edildi. Belediye Başkanı Bekir Keskin, böyle bir maliyetin belediyeye yüklenmesini kabul edemeyeceklerini belirterek, konunun çok iyi incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. CHP’li üyelerden Yaşar Tokalı, Ödemiş’in hali hazırdaki su kaynaklarının ilçeye yeterli olacağını ancak yer altı suyunun azaldığı dönemlerde Rahmanlar Barajı’ndan faydalanılması gerektiğini söyledi. Tokalı, “Yılın 3 ayında su sıkıntısı yaşanabilir. Bu aylarda barajdan parası neyse verilip su alınabilir. Bunun dışında bu baraj 12 ay Ödemiş’in faydalanacağı bir yapı olmayacak. Bu nedenle baraj yapımına belediyenin yüzde 52 oranında destek vermesi gereksiz yük olur” dedi.
AK Parti’li üyelerden Hayrettin Özbudak, barajın maliyetinin yarısının belediyece karşılanmasının çok iyi hesaplanması gereken bir konu olduğunu kaydederek, belediyenin mevcut pompalarında yılda kullanılan elektrik tüketimi ve bedelinin de göz önüne alınarak karar alınması gerektiğini belirtti.
CHP’li üye Kadir Coşar ise, “Hükümetimiz baraj yapıyoruz diye propaganda yapıp bunun yarısını belediyeden tahsil ediyorsa bu bende ve herkeste soru işareti yaratır. Başka il ve ilçelerde de aynı durumlarda neler yapılmış bunlara da bakılsın” dedi.
Belediye Başkanı Bekir Keskin ise, “Madem bu kadar maliyeti biz karşılıyoruz; barajı Ödemiş Belediyesi olarak biz yapalım DSİ bize para versin. Burada maliyet 175 milyon Türk Lirayı buluyor, bunun yüzde 52’sini Ödemiş Belediyesi’nin ödemesi ağır bir yük. Ayrıca baraja dair fizibilite 2000 yılından kalma” diye konuştu.
Rahmanlar Barajı’yla ilgili bu madde de oy birliğiyle plan ve bütçe komisyonuna havale edildi.