Antalya Valisi: ‘HES’e yüzde 100 karşıyım’ düşüncesine karşıyım

Kaynak: TIMETURK, 19 Temmuz 2012

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, ‘Hidroelektrik Santrali (HES) yapılmasına yüzde 100 karşı olma’ veya ‘buraya da mutlaka yapılması gerekir’ düşüncesiyle hareket etmeyi yanlış bulduklarını söyledi.

Altıparmak, daire amirleriyle birlikte Manavgat Kaymakamlığı’nı ziyaret etti. Altıparmak’ı, Manavgat Kaymakamlığı’na gelişinde Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, Belediye Başkanı Şükrü Sözen, belde belediye başkanları ve daire amirleri karşıladı. Kaymakam Emir Osman Bulgurlu, Altıparmak’a, geçtiğimiz günlerde insan odaklı hizmet çalışmasına yönelik Uluslararası Belgelendirme Sistemleri (UBSİS) tarafından verilen ISO 10002:2006 ile SA 8000 Sosyal Sorumluluk Sertifikası hakkında bilgilendirme yaptı.

Kaymakamlık makamında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Altıparmak, bir gazetecinin, Manavgat’ın Ahmetler Köyü Ahmetler Kanyonu’na yapılması planlanan HES ile ilgili düşüncelerini sordu.

Türkiye’nin en önemli sıkıntısının enerji sıkıntısı olduğunu belirten Altıparmak, Antalya bölgesinde yaz ayında elektrik kesintilerinin en önemli nedeninin, talebin karşılanmasındaki zorlanma olduğunu söyledi. Su kaynakları zengini olan ülkelerin elektrik üretiminin yüzde 70’ini HES’den ürettiğini anlatan Altıparmak, Türkiye’de bu oranın yüzde 30 seviyesinde olduğunu kaydetti. Altıparmak, “Bir yere HES yapılmasına yüzde 100 karşıyız anlayışına karşıyım. Yine aynı şekilde HES’in yapılmaması gereken bir yere de yüzde 100 yapılması gerekir düşüncesine de karşıyım. Ahmetler Kanyonu’na yapılması planlanan HES ile ilgili yeri görmedim. Bölgeyi incelemem gerekir. Görmediğim yer hakkında açıklama yapmam doğru olmaz. Önemli olan HES yapılacak yerde doğal alan, fauna ve bitki çeşitliliğinin korunması. Su tutulan alanın çevre güzellemesi ve rekreasyon alanı yapılırsa, o bölge insanı için faydalı ve kazançlı olur. Buraya kesinlikle HES yapılmaz düşüncesi yanlış bir düşünce. Yazın Antalya’da elektrik kesilmesinin en önemli nedenlerinden biri de elektrik talebine cevap vermede zorlanma.” dedi.