Havran Barajı’nda “Yarasa” Hassasiyeti

Kaynak: Haberciniz, 7 Temmuz 2012
Baraj alanı için kalan mağaradaki yarasaların yaşamlarını sürdürebilmeleri için su tutma işlemi 2 yıl ertelendikten sonra oluşturulan yapay mağara, yarasalar tarafından benimsendi.

Hüseyin Gazi Kaykı – Edremit-Havran Projesi kapsamında, doğa, insan ve ekonomi dengesi gözetilerek inşa edilen Havran Barajı’nda, bölgedeki yarasalar zarar görmeden su tutulabildi.

Baraj alanı için kalan mağaradaki yarasaların yaşamlarını sürdürebilmeleri için su tutma işlemi 2 yıl ertelendikten sonra oluşturulan yapay mağara, yarasalar tarafından benimsendi. Çeşitli zamanlarda 5 türe ait yaklaşık 5 bin yarasanın DSİ tarafından yapılan yeni mağarayı tercih ettiği gözlendi.

AA muhabirinin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre, inşaatına 1995 yılında başlanan Havran Barajı’nda, 23 Kasım 2009 tarihi itibariyle su tutulmaya başlandı.

Kil çekirdekli kaya dolgu tipinde ve yüksekliği temelden 79,50 metre olan barajdan verilecek su ile Havran ovasında 3 bin 60 hektar alanın sulanması sağlanacak.

Havran ovası sulaması inşaatına ise 8 Mayıs 2009 tarihinde başlanırken, projede bu güne kadar yüzde 83 fiziki gerçekleşme sağlandı. İşin, 2012 yılında tamamen bitirilmesi hedefleniyor.

Proje tamamlandığında; yıllık 7 milyon 53 bin 300 lira gelir artışı sağlanacak, 3 bin 724 çiftçi ailesi bundan istifade edecek ve Edremit, Burhaniye ve Havran’ın toprakları bereketlenecek.

– Yarasalara yeni bir ev yapıldı –

Yapımına 23 Haziran 1995 yılında başlanan Havran Barajı’nın inşaatı, 2006 yılında baraj gölalanı içerisinde kalacak İnboğazı Mağarası’nın, Batı Anadolu’daki yarasa topluluklarının hayatiyetinin büyük önem arz etmesi sebebiyle DSİ tarafından bu mağarada ve civar mağaralarda yaşayan yarasalar konusunda bir çalışma başlatıldı.

Bu kapsamda, aynı konumda hemen eski mağaranın ve su seviyesinin üzerinde kalacak şekilde başka bir mağara yapılmasına karar verilerek, yaklaşık 2 yıl süren çalışmalar neticesinde yeni bir mağara oluşturuldu. Eski mağaranın tabanındaki flora ve fauna yeni mağaraya taşınırken; sıcaklık, nem ayarlayıcı düzenekler yerleştirildi ve mağara içerisinde özel bölmeler yapıldı.

Ulusal ve uluslararası bilim camiası, Avrupa Birliği Komisyonu ve yerli sivil toplum örgütlerince sonuçları titizlikle izlenen projede, su tutma işleminden önce, 2009 yılının ekim ayı sonunda, eski mağaradaki yarasaların tamamı tahrik edici unsurlar kullanılmadan, yarasaların akşam beslenmek için çıkışları izlenerek ve içeri girişleri engellenmek suretiyle yeni mağaraya yönlendirilmeleri sağlandı. Bu şekilde eski mağara tamamen boşaltıldı. Yarasalar kış aylarının yaklaşmasıyla kasım ve aralık aylarında civardaki ve Kaz Dağlarındaki kışlaklarına yerleşti.

– 5 bin yarasa yeni mağarayı tercih etti –

Mayıs ayından itibaren yarasaların yeni mağaraya çiftleşme, yavrulama, yavru bakımı ve beslenme amaçlarıyla yoğun bir şekilde geldikleri gözlendi. Yeni mağaranın çeşitli bölümlerinde çeşitli zamanlarda soliter ve koloni halinde 5 türe ait yaklaşık 5 bin yarasanın DSİ tarafından yapılan yeni mağarayı tercih ettiği görüldü.

Bir mağarada ekosistemin çok uzun yıllar içerisinde oluştuğu ve geliştiği düşünüldüğünde, civarda var olan ve su altında kalmayan irili ufaklı çok sayıda mağarada herhangi bir popülasyon artışı olmamasına rağmen, açılan yeni mağaraya bu nispette bir yönelmenin olması yani yarasaların yapay mağarayı tercih etmesi projenin başarısının da bir göstergesi değerlendirildi.

Yayıncı: Ebubekir Gülüm

Kaynak: AA