Kapısuyu Deresi kırmızı akıyor

Kaynak: Sabah, 6 Temmuz 2012
Türkiye’nin ender güzellikteki turizm yerlerinden olan Kapısuyu’nda yapılan hidroelektrik santralinin (HES), Kapısuyu Deresi’nin rengini değiştirdiği iddia edildi.

Yeşil Deresi ile Karadeniz’in mavisini buluşturan Kapısuyu’nun HES’ten olumsuz etkilendiği belirtildi. Türkiye’nin ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin en nadide yerleri arasında bulunan Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde daha önce yemyeşil akan Kapısuyu Deresi’nin, lokal yağmurlar ve HES yüzünden renk değiştirdiği öne sürüldü.

40 bin metrekare arazi üzerinde kurulan HES inşaatının yörenin doğal yapısını bozduğunu iddia eden vatandaşlar, “HES tam anlamıyla kış günleri daha fazla kapasite ile çalışıyor. Bin 403 metre tünel var. Kastamonu ile Bartın’ın tam kesişme noktasına yapıldı. Halk olarak zarar verebileceğini anlayamadık. Ama gün geçtikçe doğanın yapısının bozulduğunu fark ettik. Yemyeşil akan deremiz, şimdi kırmızı akıyor. Biz kandırıldığımızı düşünüyoruz. Böyle olacağını hiç bilemedik. Resmen bizi uyuttular. Şimdi deremiz gitti. Derede önceden balık tutardık, şimdi yosunlar var. Balık filan göremiyoruz. Doğa kirlendi” iddialarında bulundu.

İddialarla ilgili açıklama yapmayan HES yetkilileri, tesislerin bölgenin enerji ihtiyacına ve Türkiye ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti.