Kaynak: haberler.com, 8 Temmuz 2012
Mersin’in Çamlıyayla İlçesi’nde Cehennnem Dere Irmağı üzerinde hidroelektrik santralinin yapımına karşı çıkan çevreciler, bölgede yaptıkları protesto eyleminde kesilen dev ağaçları görünce gözyaşlarına boğuldu. CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer’in de katıldığı eylemde sedir, çam ve ardıç ağaçlarının yoğun olduğu yaklaşık 150 kilometre uzunluğundaki vadide hidroelektrik santrali kurulmasıyla endemik bitkiler ile su ve karadaki yaban hayatının olumsuz etkileneceğine dikkat çekildi.
‘Cehennem Dere’de HES’e Hayır Platformu’nu oluşturan Çevre Kültür Sanat Merkezi, Fotoğraf Derneği Tarsus Şubesi, Çukurova Off Road, Tarsus Off Road, Tarsus Güçbirliği Vakfı ve Doğa Severler Derneği üyeleri, Çalmıyayla’nın Sebil Beldesi yakınlarında Cehennem Dere Irmağı’na üzerinde Sebil Enerji Elektrik Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından inşaatına başlanan 22 megawatt kurulu güce sahip olacak Sebil Regülatör ve HES şantiyesinde protesto eylemi yaptı. Çevrecilerin protestosuna CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer de destek verdi.
Cehennem Dere Vadisi’ne giden yolun demir kapı ve tel örgülerle kapatılması üzerine çevreciler taşıtlarından inip, yaya olarak inşaat bölgesine ulaşmaya çalıştı. Şantiye bölgesinde dev ağaçların köklerini gören bazı çevreciler gözyaşlarına boğuldu.
Sedir, çam ve ardıç ağaçlarının yoğun olduğu yörede binlerce ağacının gövdesinin yere serildiğine tanık olan CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, şöyle dedi: “Cehennem Dere, doğa harikası bir yer. Burada çok değişik endemik bitkiler var. Asırlık ağaçlar bulunuyor. Buraya hirdoelektrik santrali yapmak hangi anlayışın işi. Hangi kriterlere göre çevre etki değerlendirmesi yapılmış da olumlu rapor verilmiş? Anlamak mümkün değil. Bu proje bir çevre katliamıdır.
“CEHENNEM DERE ASLINDA BİR CENNET”
Hidroelektrik santralinin yapımı için hukuk mücadelesi başlatacaklarını belirten çevreciler ise Cehennem Deresi Vadisi’ndeki yaşam ile ilgili şu bilgileri verdi: “Uzunluğu 150 kilometre, genişliği yer yer 40-50 kilometreyi bulan Cehennem Dere Vadisi, Bolkar masifi içinde yer alıyor. 1500 rakımlı Dümbelek Yaylası’nı da içine alan vadi mikro-klima özelliğiyle gen havuzu oluşturuyor. Burada 105 familyaya ait 428’i endemik bin 786 adet bitki türü yetişiyor. Türkiye florasının 7’de 1’i, endemik bitki türlerin 10’i 1’e vadide bulunuyor. Bern Sözleşmesi Appendix-I’de Kesin Koruma Altındaki Flora Türleri arasında gösterilen orkide, havacıva, mercanköşkü, muhabbet çiçeği ve siklamen Cehennem Dere’nin nadide türleri arasında yer alıyor. Cehennem Dere Vadisi’nde nesli tükenme tehlikesi altında olan hayvanlara da ev sahipliği yapıyor. Yaban keçisi Capra Aegagrus, Toros kentenkelesi, Bolkar engereği, sarı yılan, Türk lekeli semenderi, alaca ağaçkakan, Türk avurtlağı, kulaklı toygar bu vadide yaşıyor. Akarsuda ise Adana inci balığı, siraz balığı, doktor balık, yılan balığı, kırmızı benekli alabalık, su samurları bulunuyor.”