Alakır Nehri’nin özgürlüğü için pedal çevirdiler

Kaynak: Haberler.com, 26 Ağustos 2012
Alakır Vadisi’nde 4’ü tamamlanmış, 4’ü proje aşamasındaki 8 Hidro Elektrik Santraline (HES) karşı 3 yıldır hukuksal mücadele veren Alakır Nehri Kardeşliği adlı çevreci grup tarafından düzenlenen ‘Alakır’a Pedalla’ etkinliğinde, çevreciler suyun kaynağında buluştu.
‘Alakır Nehri Kardeşliği’ olarak, Antalya’nın Kumluca İlçesi’ndeki Alakır Nehri üzerinde 8 HES’e karşı 3 yıldır yürütülen mücadele kapsamında düzenlenen ‘Alakır’a Pedalla’ etkinliğine çeşitli illerden katılım oldu. Yüzlerce bisikletlinin Ankara’dan, İzmir’den haftalar süren yolculuklarının ardından ulaştığı Alakır Vadisi’nin üst bölümündeki Kuzca Köyü’ne bağlı Söğütcuması Yaylası’nda, saat 13.00 sıralarında bisikletli çevreciler gruplar halinde hareket etti.

Etkinliğe ilişkin Alakır Nehri Kardeşliği Platformu’ndan yapılan açıklamada, projelerdeki küçük değişiklikler bahane edilerek, kazandıkları davaların yürütmesinin durdurulması kararının uygulanmadığı ve HES inşaatlarının hukuki kazanımlara rağmen devam ettirildiği belirtildi.

Açıklamada, vadinin en üst kotlarında yer alan ve endemik çeşitliliğin en yoğun olduğu el değmemiş su kaynaklarının, tüm hukuksal kazanım ve bilimsel raporlara rağmen yapılması planlanan HES’lerin baskısı altında olduğu savunuldu. Açıklamada, küresel iklim değişikliğine karşı duyarlılıklarıyla bilinen bisiklet gruplarının, Alakır Nehri’nin suyundan hayat bulan tüm canlıların bu yaşam mücadelesine destek olduğu kaydedildi.

CANLILARIN YAŞAM HAKKI ELİNDEN ALINIYOR

Alakır Nehri Kardeşliği’nin açıklamasında, tüm canlıların ortak yaşam kaynağı olan Alakır Nehri’nin, kaynağından sahile kadar birbiri ardına yapılması planlanan 8 HES ile suyun tamamının borulara alınarak, vadideki tüm canlıların yaşam hakkının elinden alındığı bu projelere karşı mücadeleye her alanda kararlılıkla devam edildiği dile getirildi.

KUTSAL BİR AMAÇ

Etkinliğe katılan 11 yaşındaki İmge Engin, HES’lerin Alakır’daki su ve çevresindeki doğal kaynaklara zarar verdiğini ve bunun sonlandırılmasını istediklerini söyledi. Katılımcılardan Teoman Kaçan, Alakır Vadisi’nin HES’ler nedeniyle ciddi tehdit altında olduğunu ve bunun önüne geçebilmek ve kamuoyunun dikkatini çekmek istediklerini kaydetti. Bir diğer katılımcı Nusret Yakışıklı ise Alakır’ın korunmasına yönelik kutsal bir amaç için biraraya gelindiğini açıkladı.

37 KİLOMETRE VE KAMP

Alakır Nehri Kardeşliği’nin Alakır Nehri’nin özgürlüğü için düzenlediği etkinliğe katılan bisikletliler, Kuzca Köyü Söğütcuması Yaylası’ndan saat 13.00’da yola çıkarak yaklaşık 3 saatlik yolculuk sonrası Alakır Nehri’nin kaynağının bulunduğu Büyükalan Köyü Karaağaç su kaynaklarına ulaştı. Burada kamp kuran bisikletçi grup, pazar günü eylemlerini sonlandıracak.