Kaynak: Haber27, 1 Ağustos 2012
Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğunu savunan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES’leri Türkiye’nin sigortası olarak nitelendirdi.
Özellikle çevrecilerin hedefinde olan Hidro Elektrik Santralleri’ni savunan Bakan Veysel Eroğlu, bu konudaki bilgi kirliliğine dikkat çekti.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, HES’lerin, enerjide dışa bağımlı olan ve enerjisinin yüzde 73’ünü dışarıdan temin eden Türkiye’nin sigortası olduğunu söyledi.
Eroğlu, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES), DSİ 5. Bölge Müdürlüğü’nde düzenlediği iftar programına katıldı.
Bakan Eroğlu, iftar sonrası yaptığı açıklamada, müteahhitlik sektörünün dünyada ikinci sıraya yükseldiğini ve Türk müteahhitleri ile her zaman gurur duyduğunu belirterek, ”Bizler de sizlere yardımcı olmak üzere her zaman hazırız. Müteahhitler bizim karşımızdaki kişiler değil. Bizimle beraber aynı hedefe koşan, hatta bizim önümüzde yol açan, bizim ailemizin bir ferdi” ifadesini kullandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak zamanla yarıştıklarını dile getiren Eroğlu, DSİ Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarını da överek, şu ana kadar bin 128 tesisin tamamlanarak hizmete açıldığını, bunların içinde 206 barajın da bulunduğunu, 11 milyon dekarlık arazinin modern sistemlerle sulandığını anlattı.
Şu ana kadar 49 şehrin içme suyu meselesinin kökünden çözüldüğünü belirten Eroğlu, ”Çünkü ben daima şunu iddia ettim. Vatandaşına yeterli miktarda sağlıklı su vermek devletin en önemli vazifesidir. Hedefimiz 2040 asgari 2050, 2060… Hatta İstanbul’da 2070 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak her şeyi planladık” diye konuştu. Bu yılın sonuna kadar 2 milyon 400 bin hektarlık bir alanın ağaçlandırılacağını da kaydeden Eroğlu’nun, önümüzdeki aylarda yaş haddinden emekliye ayrılması beklenen Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu’ya dönerek, ”Bu yıl sonunda Genel Müdürüm diyor ki (Eğer 2 milyon 400 bin hektarı tamamlayamazsam beni emekli et)” demesi salonda gülüşmelere neden oldu.
Tıbbi ve aromatik bitkilerin ihracatından şu anda 300 milyon dolar ihracat geliri yakalandığını ifade eden Eroğlu, bu alanda 2015 yılında 1,5 milyar dolarlık ihracat hedeflediklerini vurguladı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün çok geniş bir coğrafya üzerinde hava durumunu verecek hale geldiğine de değinen Eroğlu, hava tahminlerinde ise yüzde 90’ın üzerine çıkıldığını belirtti.
-”HES’ler konusunda maalesef çok yalanlar var”-
HES’lerin Türkiye’nin sigortası olduğunu ancak bu konuda çok büyük bir tepki oluştuğunu kaydeden Eroğlu, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı olduğuna ve enerjisinin yüzde 73’ünü dışarıdan temin ettiğine dikkati çekti.
Eroğlu, ”Bu bizim yerli kaynağımız. Temiz, temiz, yenilenebilir kaynağımız. Suyu kontrol ediyoruz. Netice itibariyle onu kontrol etmezsen taşkına sebep oluyor. Orada suyu da yuttuğu falan yok HES’lerin. Fakat o kadar yalan söyleniyor ki ‘Efendim HES’ten çıkan su zehirli, sizin çay bahçelerini kurutacak’. Kuyruklu yalan. Veyahut da ‘HES’lerin suları firmalara satıldı, siz bu suyu para ile alacaksınız’. Yani HES su tüketmiyor ki. Bu da ikinci büyük kuyruklu yalan. Yani bunun gibi maalesef çok yalanlar var” dedi.
Şirketlerin de halkı bilgilendirme konusunu tamamen Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bıraktığını belirten Eroğlu, bu konunun hep birlikte halka anlatılması gerektiğini dile getirdi.
Birlik, beraberlik ve kardeşliğin pekiştirilmesi ile Türkiye’nin daha da ilerilere gideceğini kaydeden Eroğlu, ”21. asrın bizim milletimizin asrı olacağına ben inanıyorum” ifadesini kullandı.
-İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Koçoğlu-
İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Koçoğlu ise 5940 sayılı İmar Kanunu’nda, müteahhitler için yetki belgesi getirildiğini ve bunun iyi bir şey olduğunu ifade etti.
Yetki belgesi için başvuru formu, meslek odası belgesi, şirket sözleşmesi, ikametgah ve ticaret sicili gibi belgeler istendiğini aktaran Koçoğlu, ”Şimdi benim yeterliliğim, benim yetki belgem bu mu yani- Birbirimizi kandırmış olduk. Tamam bu istatistik açısından iyi tabii. Numaralandırıyorsunuz, Türkiye’de kaç tane müteahhit var vesaire bunlar güzel bir şey. Ama amacı bu değildi” dedi.
İNTES olarak şu anda Türkiye’nin birçok yerinde 18 bin işçiyi eğittiklerini aktaran Koçoğlu, bunları sınava tabi tutup belge verdiklerini, ancak bazı il müdürlüklerinde posta yoluyla işçilere belge verildiğini anlattı.
DSİ’nin bir aile olduğunu ama bu ailenin dağılmaya başladığını dile getiren Koçoğlu, DSİ’ye uzun yıllardır iş yapan müteahhitlerin artık iş alamadıklarını söyledi.