Dünya Su Haftası’nda protesto gösterileri

Kaynak: Fıratnews, 31 Ağustos 2012
İsveç’in başkenti Stockholm’de 1990 yılından bu yana düzenlenen “Dünya Su Haftasını”nın ana teması “Su ve Gıda Güvenliği’. 26 Ağustos günü başlayan ve 1 Eylül’e kadar sürecek olan “Dünya Su Haftası”na yüze yakın ülkeden katılan iki bin civarında hükümet görevlisi, bürokrat ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri su sorununu masaya yatırıyor. Giderek daha yakıcı bir sorun haline gelen su sorunu düzenlenen konferans, panel ve toplantılarda ele alınıyor. Suyun tasarruf edilmesi için çaba gösteren kişi veya bir kuruluş veya firmaya ödül veriliyor.

“Dünya Su Haftası” jurisi, bu yıl Su Ödülü’nün 2011 yılı içinde 2006 yılına kıyasla 16 milyar litre su tasarruf ettiği gerekçesiyle Pepsi Cola’ya verilmesini kararlaştırdı. Bazı ülkelerde sendika düşmanı bir tutum alan Pepsi Cola’ya ödül verilmesine tepkiler gecikmedi.

DÜNYA SU HAFTASI TİCARİLEŞİYOR

Avrupa’da devlet görevlilerini örgütleyen ve kısa adı EPSU olan konfederasyonun yöneticilerinden Jerry van den Berge ödülün Pepsi Cola’ya verilmesine tepkili. Pepsi Cola’nın gerçeklerle uyuşmayan bir imaj yarattmaya çalıştığını, tasarruf ettiği suyun harcadığı suyun çok küçük bir bölümünü oluşturduğunu söylüyor. Pepsi’nin Dünyada en fazla su ve doğal kaynakları kendi çıkarları için kullanan şirketlerden biri olduğuna dikkat çekiyor.

Dünya Su Haftası etkinlikleri giderek amacından çıkıp büyük tekellerin reklamlarını yaptıkları ve lobi faaliyetleri yürüttüğü bir platforma dönüşüyor. Su kaynaklarını aşırı karlar etmek için kullanan şirketler aynı zamanda Su Haftası’nın sponsorluğunu da yapıyor. Yıllık cirosu 66 milyar dolar olan Pepsi Cola da ödül adığı “Dünya Su Haftası”nın sponsorları arasında.

İSVEÇ’İN İKİ YÜZLÜ POLİTİKASINI PROTESTO İÇİN GÖSTERİLER

22 yıldan bu yana “Dünya Su Haftası” düzenleyerek su kaynaklarının korunmasının öncülüğüne soyunan İsveç’in Gotland Adasında su kaynaklarının kirlenmesine yol açacak kireç ocağı açılmasına izin vermesini protesto etmek için Visby, Stockholm, Lund ve Örebro illerinde protesto gösterileri yapıldı. Gotland Adasının Visby ilinde İl Genel Meclisi binası önünde toplanan yüzlerce kişi doğanın tekeller tarafından talan edilmesini protesto için gösteri yaptı. Akşam saatlerinde de Almedalen’de politikacılar ve Nordfalk şirketinin temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda protesto gösterisi yapıldı.

“Dünya Su Haftası” ödül töreninin yapıldığı Stockholm Belediye Binası önünde toplanan 300 kişi Gotland’da kireç ocağı açılması için izin veren İsveç Hükümetini protesto eden sloganlar attı ve pankratlar taşıdı. Belediye binasının etrafını çevreleyen göstericiler ödül törenine katılmak için gelenlere bildiriler dağıttı. Gösteride bir konuşma yapan “Arazi Biyologları” örgütünden Johan Berg İsveç Hükümetinin su kaynaklarının korunması için “Dünya Su Haftası” düzenlerken tekellerin çıkarları için Gotland’da kireç ocağı açılmasına ve ağaçların kesilmesine izin vermesini iki yüzlülük olarak değerlendirdi. Ocağın açılmasıyla birlikte adada bulunan su kaynaklarının kullanılamaz hale geleceği uyarısında bulundu.

Protesto gösterilerinin yaygınlaştırılarak sürdürüleceği belirtiliyor. Cuma akşama Östersund, Pazar günü de Göteborg illerinde gösteriler yapılacak.

SUYUN ÖZELLEŞTİRİLMESİNE KARŞI AVRUPA’DA KAMPANYA

Doğada bulunan her şeyi aşırı karlar elde etmek için kullanan tekeller suya da el atmış durumda. Avrupa ve Dünyanın pek çok ülkesinde uygulanan neoliberal politikalar tekellerin suyu bir meta olarak kullanmalarına daha fazla olanak sunuyor. Bir çok ülkede su kaynakları özel sektöre devrediliyor. Özelleştirmelerin en büyük teşvikçileri ise IMF, Avrupa Birliği Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası. Bu üç kuruluş Yunanistan ve Portekiz’e suyu özelleştirmelerini dayatıyor. Avrupa’da faaliyet gösteren sendikalar suyun özelleştirilmesine tepki göstererek bir kampanya başlatmayı kararlaştırdılar.

HEDEF 1 MİLYON İMZA

Bu yılın Nisan ayında Avrupa Birliği “Vatandaş İnsiyatifi” olarak adlandırılan bir yönetmenliği yürürlüğe koydu. Yönetmenlik Avrupa Birliği vatandaşlarına yasaları değiştirmek veya yeni yasa çıkarılması için öneride bulma hakkı tanıyor. Ancak bunun için 1 milyon imza toplanması gerekiyor.

Avrupa Birliği ülkelerinde 2 milyon insan temiz içme suyundan yoksun. Avrupa sendikaları suyun herkesin yararlanması gereken bir hak olduğunu belirterek bunun güvence altına alınması için imza kampanyası başlattı. Suyun özelleştirilmesine son verilmesini de talep eden kampanyaya Avrupa ülkelerinde yaşayan herkes katılabiliyor. Belçika, İtalya ve Ispanya’da sendikalar daha şimdiden 15 bini aşkın imza topladı.

BM: “SU SORUNU SESİZ BİR FELAKET”

Su geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde yoksul halk için hala acil olarak çözülmesi gereken bir sorun olma özelligini koruyor. Dünyada 900 milyon kişi temiz içecek suyundan, 2,5 milyar kişi de tuvalet imkânlarından yoksun. Dakikada 4 çocuk susuzluktan ve temiz içme suyu bulamadıkları için yaşamını yitiriyor. Her yıl 1,8 milyon çocuk temiz su ve tuvalet olanakları olmadığı için ishalden ölüyor. Birleşmiş Milletler su sorununu “Sesiz Bir Felaket” olarak niteliyor.