Orta Asya’da 2014’ten sonra su kavgası

Kaynak: Dünya Bülteni, Murat Hayati / Dünya Bülteni, 28 Eylül 2012
Siyasi uzmanlar Orta Asya bölgesinde su sıkıntısının başlatılabileceği sinyallerini verdi.

Orta Asya’da su kavgası 2014 yılında ABD’nin Afganistan’dan çekilme süresi içinde gerçekleşmesi hem Özbekistan’a hem de Amerika Birleşik Devletleri’ne bir fayda vermeyeceğini kaydeden siyasi uzmanlar olası çatışmasın bu tarihten sonra meydana gelebileceği fikrini ortaya koyuyor.

Orta Asya uzmanı Arkadiy Dubnov ABD’nin Afganistan’da çekilme süreci içinde işbirlikçi ülkesi olarak Özbekistan’ın şimdilik ABD için de karlı olmayacak su kavgası yapılması düşünülmediğini kaydetti.

Uzman Dubnov, Özbekistan lideri İslam Kerimov’un Orta Asya bölgesinde ciddi su sıkıntısının yaşanacağı ve komşu ülkelerinin Hidro Elektrik Santrali yapımına karşı fikrinin yansıtması, başlatılan baraj projeleri için Özbekistan’ın da inşaat yapımına davet edilmesi Taşkent’i ağır düşündürdüğünü söyledi.

“Kerimov’un su ile ilgili ifadesi ültimatom olarak algılanılmalıdır” diyen Kazak siyasi uzman Marat Şubitov Tacikistan ve Kırgızistan’ın baraj yapımı ile ilgili geri adım atmayacaksa önümüzdeki 2-3 yıl içinde bölgede önlenemez ciddi su kavgası yaşanabileceğini ileri sürdü. Şubitov Özbekistan’ın 2014 yılında askeriyesinin yeni donanıma sahip olacağını kaydederek, ABD’nin Afganistan’dan çıkışından sonra bir takım askeri teknik ve araçların da bu ülkeye bırakabileceğini vurguladı.