Eroğlu: Aralık’ta 15’i baraj, 112 tesis açacağız

Türkiye’nin baraj yapımında dünyada üçüncü sırada olduğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Aralık ayının 12’sinde 15’i büyük baraj olmak üzere toplamda 112 büyük tesisin açılışının yapılacağını açıkladı.

I. Barajlar Kongresi’nin ev sahipliğini yapan Bakan Eroğlu açılış konuşmasında suyun önemine değindi. Suyun en çok yaz ağlarında tüketilmesine karşın yağmurların kış aylarında yağdığını, bu sebeple suyun biriktirilmesi ve barajların yapılması gerektiğini anlattı.

HES’ler için 60 milyar dolarlık yatırım yapılacağını söyleyen Bakan Eroğlu, mahkeme kararlarını ve yerel hareketlerin mücadelesini ‘engel’ olarak niteyelip bütün ‘engellere’ rağmen 500 özel şantiye şirketinin baraj yapmaya çalıştığını belirtti. Baraj yapımlarında son teknolojinin kullanıldığını belirten Veysel Eroğlu, Türkiye’nin baraj yapımında dünyada üçüncü sırada olduğunu ifade etti. Türkiye’deki enerjinin yüzde 73’nün ithal edildiğini işaret eden Eroğlu, yapılan barajların 15-20 milyar dolarlık enerji ithalatını önleyeceğine iddia etti.

HES karşıtı hareketleri de aşağılamaktan çekinmeyen Eroğlu, enerji pastasından pay almak isteyen bazı grupların HES’lere karşı savaş açtığını ve vatandaşı yanlış bilgilendirdiğini söyledi. Eroğlu, bu konuda vatandaşı bilgilendirmek için HESçi şirketlere çağrıda bulundu. HES’lerin temiz ve yenilenebilir bir kaynak olduğu iddiasını yineleyen Bakan Eroğlu, bazı kişilerin özellikle HES’leri zararlı göstermeye çalıştığını dile getirdi. Ancak tahmin edilebileceği gibi, Eroğlu, baraj karşıtı hareketlerin eleştirilerine somut bir yanıt veremedi.