Halk direniyor, barajcılar kongre yapıyor

Geçtiğimiz on yılda Türkiye öyle bir baraj yağmuruna maruz bırakıldı ki, sonunda ülkede “Barajlar Kongresi” yapma ‘ihtiyacı’ belirdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel EROĞLU’ nun himayesindeki kongre DSİ, TRCOLD ve TMMMB ile birlikte 11-12 Ekim’de düzenlenecek. Etkinliğe çok sayıda inşaat şirketi sponsorluk yapıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 11-12 Ekim 2012 tarihlerinde düzenlenecek kongreye barajlar, hidroelektrik santraller ve su yapılarının planlama, tasarım ve proje hizmetlerini ve inşaatlarını yapan özel sektör yatırımcıların, bu konularda görevli kamu kurum ve kuruluş yetkililerinin, akademisyenler ve imalatçı firma temsilcilerinin katılımının beklendiği belirtildi. Türkiye’de inşa halindeki barajların adedi bakımından dünyada üst sıralarda yer aldığı ifade edilerek, her tipten çeşitli maksatlarla barajlar inşa edildiği kaydedildi. Mühendislik uygulamaları bakımından en zor alanlardan biri olan baraj mühendisliğinin birçok disiplini de bünyesinde barındırdığı ve buna rağmen mühendislik ve müşavirlik firmaları ile müteahhitlerin Türkiye’de ve yurt dışında barajlar ve su yapıları alanında sayısız inşaata imza attıkları belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Ülkemizdeki barajların ve su yapılarının projelendirilmesi ve inşası sürecine katkı sağlamak gayesi ile, Uluslararası Büyük Barajlar Komisyonu (ICOLD) kriterlerinin baz alınarak, ülkemizin gereksinimlerine göre uygulanması konusunda hazırlanan proje ve uygulama hususlarını içeren rehber dokümanların tanıtımı bu kongrede yapılacaktır. Hidroloji, Hidrolojik, Dolgu Barajlar, Beton Barajlar, Hidromekanik ve Elektromekanik Teçhizat, Baraj Emniyeti, Yapısal Tasarım ve Baraj Tasarımında Sismik Parametrelerin Seçimi konularında hazırlanan rehber dokümanlar hakkında sunumların yapılacağı kongreye katılım için yaklaşık 750 adet kayıt yapılmıştır.”

Açılışını Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yapacağı kongreye Devlet Su İşleri Genel Müdürü Akif Özkaldı, Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emin Sazak, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı M. Şükrü Koçoğlu ve Turk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Demir İnözü’nün de katılacağı belirtildi.

Kaynak: İHA