Doğa katliamı iddiası

doga_katliami_iddiasiKaynak: Yeni Alanya, Kerim Tosöz, 31 Aralık 2012
Alanya’nın Çayarası Yaylası’nda 30 megawatt elektrik üretimi için Hidro Elektrik Santrali (HES) ve baraj çalışmaları yürüten Kolin İnşaat’ın bölgede ağaçları keserek, doğaya zarar verdiği iddia ediliyor. Göksun Çayı’nın bir kolu olan Çayarası’ndaki Gevne Çayı’nda inşa edilecek baraj, bölgede bin dönüm arazinin sular altında kalmasına neden olacak. Alanya ve Konya’yı birbirine bağlayan karayolu, yüzlerce yıllık ardıç, sedir, karaçam ağaçlarının sular altında kalması ile bölgenin endemik dokusuna uygun çok sayıda canlının da yaşam alanı yok olacak.

MUHTARLAR DİLEKÇE VERDİ

Yaz döneminde 6 ay bölgede yaşayan vatandaşlar adına HES Projesi ve baraj yapımının durdurulması için İl Özel İdare Müdürlüğü ve Orman Müdürlüğü’ne dilekçe veren Alanya’nın İshaklı Köyü Muhtarı Mehmet Karağ, Keşefli Köyü Muhtarı Mehmet Kaya, İspatlı Köyü Muhtarı Hasan Yüksel, Aliefendi Köyü Muhtarı Yusuf Apaydın, Gazipaşa’nın Güçüklü Köyü Muhtarı Mustafa Oğuz ve Kestelli vatandaş İbrahim Çoşkun, ilgili kurumlardan bu çalışmaların biran önce önlenmesini istedi.

‘DOĞA KATLİAMI YAPILIYOR’

Gazipaşalı Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Genel Meclis Üyesi Süleyman Tuncer ve muhtarlar dün HES inşaatı ve barajın yapılacağı bölgede inşa edilen su aktarım tünelinde inceleme yaptılar. Tuncer, “Gevne Çayı Vadisi’nde HES Projesi’ni, baraj yapılacak bölgedeki ağaçların kesilmesini, doğanın tahrip edilmesini kendi gözlerimizle gördük. Doğanın önemini bir nebze olsun bilen bir insan, bu manzarayı görünce vicdanı sızlar. İlgili şirketin şantiyesinde yaptığımız görüşmede, barajın yapılacağı bölge için ruhsat ve ÇED Raporu’nun olmadığını sezinledik. Bu nedenle HES inşaatı ve barajın yapımının durdurulması için ilgili kurumların müdürlerini göreve davet ediyorum” derken, Oğuz, “Kolin İnşaat’ın baraj yapacağı bölgede bin dönüm arazimiz var. Bu arazilerimize baraj yapılması için bizden onay bile almadılar. Su aktarma tüneli bile yapmışlar. Bu çalışmalar durdurulmalı” diye konuştu.

‘SAVCILAR GEREKENİ YAPMALI’

İspatlı Köyü Muhtarı Hasan Yüksel, “Barajın yapılacağı bölgenin izni bile yok ama çalışma başlamış. Bu bölgede ağaçlar kesiliyor. Orman Müdürlüğü, bu konuda gerekli çalışmayı da yapmalı. HES inşaatı ve barajın yapılacağı bölgede doğa katliamı var. Bu katliamı ilgili kurumlara bildirdik ama önlem almadılar. Alanya’daki Cumhuriyet Savcıları’nın bu yapılanlara ilişkin soruşturma açmalarını talep ediyoruz. Biz bu konuda medya yoluyla da olsa savcılığa şikayette bulunuyoruz” derken, Çoşkun, “HES ve Baraj Projesi için ÇED raporu alınmış mıdır? Baraj için binlerce yıllık ağaçlar kesilmiş midir? Ekolojik dengenin bozulmaması ve çevrenin korunmasına yönelik tedbirler alınmadan kıyım yapılıyor. Enerji elde edilmek isteniyorsa, doğa tahrip edilmeden de enerji üretimi yapılabilir. Rüzgar ve güneşle de enerji üretilebilir. Sözün özü, devlet eliyle havzamızı yok etmeyelim” şeklinde konuştu.