HES’in altından Roma mezarı çıktı

hesinaltindanromamezariciktiKaynak: Sakarya Çark Haber, 11 Şubat 2013
DSİ tarafından Geyve ilçesi Doğançay mevkiinde Sakarya Nehri üzerine yapılan HES projesi tarihe mi tanıklık ediyor? Proje kapsamında yapılan çalışmalar neticesinde roma dönemine ait kiremit mezar bulundu.

Yapılan kazı çalışmalarında roma dönemine ait kiremit mezar bulunması üzerine Sakarya Müzesi olaya el attı. Daha bir çok bölgede başka mezarlarında olabileceği düşüncesiyle HES bölgesinde kazı çalışmaları başlatıldı.

Sakarya Nehri üzerine yapılan HES projesi için başlatılan kazı tarihi incelemeye konu oldu. Zeminden yaklaşık 10 metre aşağıda Milattan Sonra 4 veya 5ncü yüzyıla ait Geç Roma dönemine ait kiremit tipi mezar bulunması üzerine bölgede proje dışında bir kazı çalışmasını daha başlattı.

Kazı çalışması başladı

Adapazarı Müze Müdürü Mürşit Yazıcı İlgili izinlerin alındığını bölgenin eski dönemden kalma olduuğu vurguladı. Çobankale koruma kalesininde o bölgede olduğunu söyleyen Yazıcı, Haziran ayında yapılan incelemeler nezdinde 10 – 12 metrelik kesitin altında Roma dönemine ait kiremit tipi mezarların olduğunu ve kurtarılması için kazı çalışmalarının başladığı açıkladı.