“Su Kaynaklarını Hep Birlikte Korumalıyız”

bankimoonKaynak: Haberler.com, 15 Şubat 2013
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarının da suda yattığını kaydederek, “Bu kırılgan ve kısıtlı kaynağı korumak ve dikkatli bir şekilde yönetmek için birlikte çalışmak zorundayız” dedi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarının da suda yattığını kaydederek, “Bu kırılgan ve kısıtlı kaynağı korumak ve dikkatli bir şekilde yönetmek için birlikte çalışmak zorundayız” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon 2013 Uluslararası Su Dayanışma Yılı ile ilgili olarak yayınladığı mesajda suyun İnsanlığın refahının merkezinde yer aldığını vurgulayarak, “Sağlık için, gıda güvenliği için ve ekonomik kalkınma için suya ihtiyacımız var” dedi. Ban, sürdürülebilir kalkınmanın anahtarının da suda yattığını kaydederek, “Bu kırılgan ve kısıtlı kaynağı korumak ve dikkatli bir şekilde yönetmek için birlikte çalışmak zorundayız” değerlendirmesinde bulundu. Ban, her geçen yılın, artan nüfus ve iklim değişikliği ile birlikte su üzerindeki baskıyı arttırdığını vurguladı.

Dünya nüfusunun üçte birinin, orta ya da şiddetli derecede su sıkıntısı çekilen ülkelerde yaşadığını hatırlatan Ban, çiftçilerle, hayvancılık alanında çalışanlar arasında, sanayi ile tarım arasında, şehirlerle kırsal kesim arasında su alanındaki rekabetin büyüdüğünü söyledi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Her türlü akıntıya karşı ve sınırları aşacak şekilde, bugün ve yarın herkesin yararına olacak şekilde işbirliği yapmamız gerekiyor. Gelin, her damla suya karşılık daha fazla hasat elde edebilmek için en iyi teknolojileri kullanalım ve en iyi uygulamaları paylaşalım.”

Su haklarının güçlendirilmesi, daha fazla su tassarrufu yapılması ve herkesin eşit olarak yararlanacağı akıllı politikalar tasarlanması gerektiğini ifade eden Ban, bu amaçlara yönelik olarak su alanında daha fazla yatırım gerçekleştirilmesini istedi. Ban, mesajına “Su hayattır” diyerek son verdi