Su Hakkı Kampanyası Bülteni – Eylül-Ekim 2013

 İçindekiler:

AKTİVİTELER:


Panel ve Forum: “Ortak varlıklarımızı ve su hakkımızı savunuyoruz”

Su adaleti olmadan demokrasi olmaz!
“Ortak varlıklarımızı ve su hakkımızı savunuyoruz”

Panel ve Forum

2 Kasım 2013, Cumartesi, saat 13.00-18.00 Taxim Hill Hotel/ Taksim

Su varlıklarının korunması; ne suyun yönetiminin şirketlere veya kâr mantığıyla işletilen kamu kurumlarına devriyle, ne de suyun ekonomik değerinin arttırılmasıyla sağlanabilir.

Su varlıklarının korunması temelde; suyun kamusal bir varlık olduğunun, sadece insanlar değil tüm canlı ve cansız varlıkların ortak yaşam kaynağı olduğunun kabul edilmesiyle başlar. Devamı…

Su Hakkı Kampanyası Doğancılar Parkı’ndaydı
Su Hakkı Kampanyası 27 Eylül 2013 akşamı Üsküdar Doğancılar Parkı Forumu’na katıldı. İlkin açık havada Iciar Bollain´in yönetmeliğini yaptığı 2000 tarihli Yağmuru Bile (También La Lluvia) adlı film izlendi. Cochabamba (Bolivya) halkının şehirlerindeki suyun ve su hizmetlerinin ticarileştirilmesi ve özelleştirilmesine karşı verdiği mücadelenin yerel bir hareket olarak başlayıp, nasıl ülke ölçeğine yayıldığını anlatan filmin gösteriminin ardından bir söyleşi yaptık. Devamı…

Longoz Ormanları hepimizin!
Su Hakkı Kampanyası (SHK) olarak  19-22 Eylül 2013 tarihlerinde Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) ve Thrakis Doğal Yaşam ve Kampçılık tarafından gerçekleştirilen gençlik kampındaydık. Sürdürülebilir Enerji ve Çevre Politikaları üzerine atölyeler, doğa yürüyüşleri, uzman akademisyenler eşliğinde biyolojik çeşitlilik üzerine saha çalışmaları, doğa kampçılığı üzerine temel eğitimler, yaygın öğrenim teknikleri temelli grup çalışmaları, Limanköy Deniz Feneri, Dupnisa Mağarası ve Tarihi Top Dökümhanesi ziyaretleri gibi etkinliklerin yapıldığı kampa 18 ilden 50’ye yakın genç katıldı. Devamı…

Avrupa’da, su hakkı için 1,9 milyon imza toplandı
Su Hakki icinAvrupa Vatandaş Girişimi (ECI) tarafından 2012’de başlatılan “Su, insan hakkıdır” adlı imza kampanyasının ilk aşaması 9 Eylül 2013 tarihinde tamamlandı. Kampanya, AB ölçeğinde suya ve hıfzıssıhhaya erişimin bir insan hakkı olarak tanınması için başlatılmıştı. 28 Avrupa Birliği (AB) ülkesinde toplanan 1,9 milyona yakın imza, 9 Aralıkta kontrolden geçtikten sonra Avrupa Parlamentosu’nda ilan edilecek. İmzaların dökümü, İnsan Hakları Günü’nde (10 Aralık) kamuoyuyla paylaşılacak. Devamı…

 

SU HAKKI PROGRAMI AÇIK RADYO’DA VE WEB SİTEMİZDE:

 

Su Hakkı’nda “Su adaleti olmadan demokrasi olmaz!” panelini konuştuk
Su Hakkı programında bu hafta Akgün İlhan ve Nuran Yüce, Su Hakkı Kampanyası tarafından 2 Kasım 2013 tarihinde düzenlenecek olan “Su adaleti olmadan demokrasi olmaz! Ortak varlıklarımızı ve su hakkımızı savunuyoruz” adlı panel ve forumun içeriği ve konukları hakkında bilgi veriyor. Devamı…
Su Hakkı’nda haftanın su gündemini değerlendirdik
Geçtiğimiz haftalarda Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu HES’lerle ilgili inanması güç iddialar ortaya attı. Akgun İlhan ve Nuran Yüce, HES’lerle ilgili bir soru önergesi üzerine yapılan bu açıklamayı, toplumsal muhalefetin çeşitli kanatlarından bu açıklamaya gelen tepkileri ve su gündemindeki diğer gelişmeleri ele alıyor. Devamı…
Su Hakkı’nda iklim değişikliğinin Türkiye’ye yansımalarını konuştuk
Su Hakkı’nda IPCC tarafından yayınlanan iklim değişikliği raporunu ve raporda ele alınan değişimlerin Türkiye’ye yansımalarını konuğumuz 350.org’dan Mahır Ilgaz’la birlikte değerlendirdik. Devamı…
Su Hakkı’nda IPCC’nin son raporunu değerlendirdik
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) 27 Eylül 2013 tarihinde çok önemli bir rapor yayınladı. Bu rapora göre iklim değişikliği %95-100 oranında insan kaynaklı. İklim değişikliğiyle birlikte herşeyden önce deniz seviyeleri artıyor. Su Hakkı’nda Akgün İlhan ve Nuran Yüce bunun ekosistemler ve insanlar üzerindeki mevcut ve gelecekteki etkilerini ele alıyor. Devamı…
Su Hakkı’nda Habap Çeşmeleri’ni konuştuk
Su Hakkı’na 1 Ekim’de konuk olan Fethiye Çetin, Habap Çesmeleri’nin restorasyonu sürecinde yaşananları ve bu sürecin toplumun hafızasının restorasyonuna nasıl bir etkide bulunduğunu anlatıyor. Devamı…
Su Hakkı’nda Ergene Havzası’nı konuştuk
Trakya’nın Ergene Havzası, 1970′lerden bu yana dozu gittikçe artmakta olan bir sanayileşme ve kentleşme baskısı altında. İstanbul’dan ayrı düsünülemeyecek olan Ergene Havzası’nı, İğneada Longoz Ormanları’nı ve bölgeyi etkilemekte olan su kirliliğini ve nedenlerini (endüstriyel faaliyetler, taş ocakları, termik santraller vb.) Trakya aktivisti ve Thrakis Doğal Yaşam ve Kampçılık kurucu ortağı İsmail Metin anlatıyor. Devamı…
Su Hakkı’nda arsenikli içme sularını konuştuk
En son Nevşehir yöresindeki köylerde, sınır değerlerin 50 katını aşan arsenikli içme suyu tespit edildi. Altın madenciliği gibi faaliyetlerle şiddetlenen ve kanser gibi birçok hastalığa yol açabilen arsenikli su, Türkiye’de ve dünyada yetkililerin ihmali sonucu içiliyor. Açık Radyo’da her Salı saat 16:00′da yayınlanan Su Hakkı programında bu hafta Akgün İlhan ve Nuran Yüce arsenikli içme suyu konusunu çeşitli boyutlarıyla ele alıyor ve yetkilileri göreve çağırıyor. Devamı…
Su Hakkı’nda geçen ayın su gündemini değerlendirdik
Su Hakkı’nda bu hafta Akgün İlhan ve Nuran Yüce Türkiye’deki su gündemini değerlendiriyor. Kırklareli’nin Tozaklı Köyü’nde ‘Bir çocuk yap, bir yıl su bedava olsun’ teşviği, Van Gölü’nü kirleten HES’ler, Fırtına Vadisi’ne yavru alabalık bırakarak çevreci bir profil çizmeye çalışan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aynı nehirde 8 HES’e nasıl izin verdiği, Alakır Nehri üzerinde yapılması planlanan 8 HES ve tamamen kurumuş Sarıbudak Deresi üzerinde içmeye su bulamayan Melo Köyü sakinlerinin aynı dere üzerinde HES kurulacağı haberine isyanı, ele alınan konular arasında. Devamı…
Su Hakkı’nda Kilimli Köyü’ndeki skandalı ve suya erişebilirlik kavramını konuştuk
suhakki-acikradyo-logo-100Büyük projeler peşinde koşan 21. yüzyıl Türkiye’sinde hala su hizmetinden yararlanamayan yerler var: Van’ın Kilimli Köyü’nde insanlar şebeke suyuna erişemiyor. Su Hakkı programında bu hafta Akgün İlhan ve Nuran Yüce bu skandalı su hakkı ve erişebilirlik kavramları üzerinden ele alıyor. Devamı…

 

BARAJLAR VE HES’LER DOSYASI:

 

Nehirler kuruyunca mühendisler beton döker*
Bir ülkenin ne kadar modern, ekonomik olarak ne kadar gelişkin, yöneticilerinin de her istediklerini yapabilmeye ne kadar muktedir olduklarının ispatlandığı alanlardır büyük projeler. ‘Dünyanın en yeni harikaları’ diye lanse edilen her yeni proje, benzerleri arasında ilk sırada yer alabilmesi için hep daha fazlasına ihtiyaç duyar. Daha büyük, daha heybetli, şimdiye kadar hiç yapılmamış, dünyanın en derini, en uzunu gibi sıfatlarla pazarlanırlar. Devamı…
Mine Islar: Türkiye’de Özelleştirilmiş Hidroelektrik: Bir Su Gaspı Vakası?
Türkiye’de son dönemde gerçekleştirilen neo-liberal reformlar nehirlerin kullanım hakkını, sadece elektrik üretimi için özel sektöre 49 yıllığına kiralamasına kapı açtı. Bu çalışma, nehirler üzerindeki kontrolün, verimli kullanım, suya erişim ve su haklarını teknik ve hukuksal olarak yeniden tanımlama yoluyla yeniden ölçeklendirilmesine ve tahsis edilmesine, kırsal toplulukları marjinalize eden, ve doğaya ilişkin alternatif bir çerçevelendirmeyi zayıf kılan söylemsel pratiklere odaklanmaktadır. Devamı…
Fred Pearce: Büyük barajların ötesinde: Suda tabandan gelen çözümlere dönmek
Günümüzde gittikçe daha fazla sayıda uzman, mega barajların ve hükümet tarafından yönetilen devasa su şebekesi projelerinin dünyanın su ihtiyacını karşılamanın anahtarı olmadığını söylüyor. Gelişmekte olan ülkeler için çözüm, ucuz su pompaları ve el altında hazır bulunan diğer ekipmanlar gibi küçük boyutlu önlemler olabilir. Devamı…
Türkiye’de İklim Finansmanı

Bern Bildirgesi tarafından hazırlanan bu çalışma, Dünya Bankası Türkiye Temiz Teknoloji Fonu’nu (CTF) değerlendiriyor. Bu fon, Türkiye’de enerji verimliliği artırmak ve yenilenebilir enerji projelerini desteklemek amacıyla verilen kredi programını içermektedir. Bern Bildirgesi’nin araştırması, CTF Türkiye’nin enerji verimliliği sektöründeki ve küçük hidrolik enerji projeleriyle ilgili hedeflerine ulaştığını, ancak başka yenilenebilir enerji kaynaklarında yatırımı artırdığına dair herhangi bir kanıt olmadığını ortaya koyuyor. Devamı…

Fred Pearce: Gerçek Su Güvenliğinin Anahtarı: Küresel Nehirler Antlaşması
Dünyanın büyük çoğunluğu, birden fazla ülke üzerinde akan nehirlerden elde edilen su kaynaklarına bağımlı. Ancak buna rağmen, günümüzde nehirlerinin paylaşımı ile ilgili geniş tabanlı bir uluslararası anlaşma bulunmuyor. Ancak bu durum yakın zamanda değişebilir, çünkü iki küresel nehir antlaşması yürürlüğe girmek üzere. Devamı…

 

MAKALELER:

 

Nestle: Dünya çapında Sıvı Altın arayışı
Gıda ve içecek üreten çok uluslu Nestle şirketi, Pure Life ve Poland Springs markalarıyla su kaynaklarını hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sömürerek, kârını kararlı bir şekilde arttırmaya çalışırken yereldeki pek çok insanı olumsuz yönde etkiliyor. Devamı…
Su hakkı için yürümek
Stefan Pfeiffer, son üç aydır su hakkı için yürüyor. Yolculuğuna Haziran sonunda Norveç’teki Nordkapp’tan başlayan Pfeiffer’in son durağı İspanya’nın kuzeybatısındaki kutsal şehir Santiago de Compostela. Bugünden itibaren yaklaşık 2,5  ay sonra son uzun yürüyüşünün son istasyonuna varacağını hesaplayan Pfeiffer, şimdiye kadarki üç aylık zaman dilimi içinde 3400 km yürümüş. Yani 3 bin km’ye denk düşen bir o kadar yol daha yürünmeyi bekliyor. Devamı…

 

SU HAKKI HABERLERİ:

 

HES tehdidi altındaki Höyük’te 3 bin yıllık tarihe ulaşıldı
Batman’da HES tehdidi altındaki Beşiri ilçesine bağlı Işıkveren köyünde Grê Emer Höyüğü’ndeki kazı çalışmalarında aynı alanda kurulmuş 3 bin yıllık 4 höyük veya kasabaya ulaşıldı. Kazılarda korunmuş taş evler, teraslar ile dokuma atölyelerine de rastlanıldı. Devamı…
Gördes 3 yıldır arsenikli su içiyor
Manisa’nın Gördes ilçesi ve bağlı köylerde nikel madeni inşaatından kaynaklanan sudaki arsenik oranının halk sağlığını tehdit edecek boyutları aşmasına rağmen yaklaşık 3 yıldır herhangi bir önlem alınmadı. Devamı…
Dicle üzerine kurulacak HES’ler doğal hayatı katledecek
Dicle Nehri üzerine kurulu Kralkızı, Batman ve Dicle barajları ile yapımları devam eden Ilusu ve Amed kent merkezine 2 ile 30 km arasında inşa edilecek 3 yeni HES, doğal hayatı bitirecek. Devamı…
Dünya gözü gibi koruyor, biz HES’lerle tahrip ediyoruz
efemcukuru-altin-madeni-deneme-iznine-iptalProf. Dr. M. Doğan Kantarcı, Türkiye’nin sedir ormanlarında ve potansiyel yayılış alanında açılan taş ocakları ile dere tipi hidroelektrik santrallerin (HES) binlerce yıldan beri oluşmuş sedir ekosistemlerinin doğal dengesine büyük ölçüde zarar verdiğine dikkat çekti. Devamı…
HES inşaatında çalışan çocuğun kolu koptu
alakirnehrindehesedurdurmaSakarya’nın Geyve ilçesi Kızılkaya köyünde yapımı devam eden HES inşaatında çalışan 16 yaşındaki çocuğun kolu koptu. Devamı…
Rize’de HES tepkisi: Kente su veren Andon Deresi’ne Hes yapmak istiyorlarsuyunozellestirilmesinekarsikampanya
Rize Belediyesi’ne bağlı, kısa adı RİZE SUYAP-İŞ olan Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği, tesise su sağlayan Andon deresi üzerine hidroelektrik santral yapılması için çalışma başlattı. Devamı…
Teoriden pratiğe ortak bir nimet olarak su”
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven Yunanistan’ın Selanik Kenti’nde su konulu konferansa katıldı. Konferans Selanik su kurumunun özelleştirilmesi nedeniyle yapılırken, konferans öncesi yapılan basın toplantısı Devlet Televizyonu ERT 3 Kanalında da yayınlandı. Devamı…
Dicle Vadisi, HES’ler ve Hevsel Bahçeler
Diyarbakır Belediyesi ile STK’lar Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri’nin Dünya Miras listesine alınması için çaba harcarken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Dicle Vadisinin “Yapı Rezerv Alanı” olarak ilan etmektedir. Devamı…
Macahel’de HES’lere yer de geçit de yok
Camili’de (Macahel) hidroelektrik santrallere geçit yok. Hukuk, bu özel havzada HES’lerin yapılamayacağını, burada HES’lere yer olmadığını verdiği ”Yürütmeyi Durdurma ve İptal” kararlarıyla defalarca kamuoyuna deklere etti. Devamı…
“Özel güvenliğinizi kurun, gidin inşaatınızı yapın”
Antalya’nın Manavgat ve Akseki ilçeleri sınırlarında bulunan Ahmetler Kanyonu’nda Karpuz Çayı üzerinde yapılmak istenen HES’e karşı çıkan köylülere şirket yetkililerinin müdahalesi üzerine yaşanan gerginlik sürüyor. Devamı…
Kadıbükü köylülerinden HES’e tepki
Karabük’ün Safranbolu ilçesine bağlı Kadıbükü köyünde yapılması planlanan HES projesine köylüler karşı çıkarak, bugün yapılan bilgilendirme toplantısına katılmayarak tepkilerini ortaya koydular. Devamı…
Azdavay HES davasında keşif yapıldı
abdsıseKastamonu’nun Azdavay ilçesinde, Çelikler Elektrik Üretim AŞ. tarafından yapılmak istenen Ilıca Regülatörü ve Hes Projesi Kırma Eleme Tesisi ve Beton Santralı Projesi kapsamında mahkeme heyeti bölgede keşif yaptı. Devamı…
Orman Bakanı’nın HES ‘yalanı’
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “2002-2013 yılları arasında 286 adet HES işletmeye alınmış, 179 adet HES’in ise inşaat çalışmaları devam etmektedir. HES projesinden dolayı kuruyan herhangi bir dere bulunmamaktadır” dedi. Devamı…
Önder’den CHP’ye eleştiri Osman Özgüven’e övgü
BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, “Osman Özgüve’in, ‘insan müşteri değildir’ ve ‘su hayattır, satılamaz’ sözleri yerel yönetimlerde örnek olmalı” dedi. Devamı…