Kamudan satılık doğa!

Gediz deltasi satiliyorKaynak: Vatan, 5 Mayıs 2014
40 bin hektarlık yüzölçümü ile Akdeniz Havzası’nın en önemli sulak alanlardan biri olarak kabul edilen, barındırdığı canlı ve yaşam alanları ile uluslararası koruma altında bulunan Gediz Deltası ve Kuş Cenneti’nin kalbinde yer alan 18 bin dönümlük arazinin Özelleştirme İdaresi tarafından satılığa çıkarıldığı ortaya çıktı. İki ayrı ihale için 750 bin liralık teminat tutarı belirlenirken, çevreciler karara tepki gösteriyor.

Gediz deltasındaki 18 bin dönüm arazi, 55 bin metrekare tuz azmağı ve 231 bin metrekarelik tarlanın Özelleştirme İdaresi tarafından satılığa çıkarıldığını gündeme getiren Doğa Derneği, satışı yargıya taşıyacağını açıkladı. Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz; “İzmir halkı ile birlikte bilimsel, hukuki ve vicdani tüm demokratik yollarla direneceğiz” dedi.

İmara mı açılacak?

Doğa Koruma mevzuatının nerdeyse tümüyle iflas ettiğini öne süren Yılmaz, şunları söyledi: “Ramsar Alanı ve 1. Derece Doğal Sit alanında gerçekleşen bu satışla deltanın tamamen yatırımlara açılmasının hedeflendiğini gösteriyor. Gediz yaşamazsa İzmir de yaşamaz. Gediz Deltası ve canlıların yaşam hakkı rant için yok edilmek isteniyor. Yapılacak satış ile kamuya ait bu alan özel mülkiyete geçerek imara açılacağı anlaşılıyor. Bu kuşkuları güçlendiren önemli bir neden de 4 Nisan tarihinde Sulak Alanlar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik kapsamında Kontrollü Kullanım Bölgesi tanımı ile Gediz Deltası da dahil olmak üzere tüm sulak alanlarda yatırımların önünün açılması. Birçok kuruluş ve kişi yapılan bu değişikliğe karşı dava açmak için hazırlanıyor.”

289 kuş türü yaşıyor

Gediz Deltası tuzlu, tatlı ve acı su ekosistemlerini içeren sulak alan özelliği ve canlı çeşitliliği açısından Akdeniz havzasının en önemli sulak alanlarından biri olarak kabul ediliyor. Deltada tepeli pelikan gibi nesli tehlike altında olan 8 kuş türünün de içerisinde yer aldığı 289 farklı kuş, 300’den fazla da bitki türü yer alıyor. Gediz, ulusal mevzuata göre sulak alan ve 1. Derece Doğal Sit Alanı gibi birçok koruma statüsüne de sahip.