Denizli Belediyesi’nde elektriğin yarısı atıksu arıtımından

arıtma-suyundan-elektrik- tasarrufuKaynak:Enerji Günlüğü, 9 Haziran 2014

Denizli Büyükşehir Belediyesi, enerji ihtiyacının yarısını atıksu arıtma tesisine kurduğu korjenerasyon sisteminden karşılarken, yıllık 720 bin liralık enerji tasarruf etti.Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) Genel Müdürü Mahmut Güngör, atık su arıtma tesisinde çamurun biogaza dönüştürülmesiyle elde edilen elektriğin, tesisin enerji ihtiyacının yarısını karşıladığını belirterek, “Atık su arıtma tesisinde 950 kilovatsaat enerji harcıyorduk. Bu sarfiyatı düşürmek için tesise korjenerasyon ünitesi kurduk. Kullandığımız enerjinin 483 kilovatsaatini korjenerasyon ünitesinden elde ettik. Böylece hem enerji ihtiyacının yüzde 50`sini karşıladık hem de gideri düşürdük. Aylık 110-120 bin lira enerji kullanımı için para ödüyoruz. Bunun yarısını yani 55-60 bin lirayı korjenerasyon sistemiyle atık suyu arıtarak elde ettiğimiz enerji karşılıyor. Atık suyun arıtılmasından biogazdan elektrik üreterek yıllık 720 bin liralık enerji tasarrufu sağlıyoruz. Böylece enerjiye yüzde 50 daha az para ödüyoruz” dedi.

HOROZ 1 PROJESİ YOLDA

Atık su artıma tesisinin DSİ kanalına bağlandığı bölgede Hidroelektrik Santralı (HES) kuracaklarını belirten Güngör, buradan 500 kilovatsaat enerji elde etmeyi hedeflediklerini vurguladı. “Horoz 1” ismini verecekleri projenin fizibilite raporlarını hazırladıklarını ve çalışmaların sürdüğünü kaydeden Güngör, “Aşağıçamlı Mahallesi bölgesine 2. arıtma tesisimizi kuracağız. Bununla ilgili Bakanlar Kurulu kararları alındı ve kamulaştırmaları sürüyor. Bu arıtma tesisimiz ileri biyolojik arıtma tesisimiz olacak. Dolayısıyla 1. arıtma tesisimize göre çok daha kaliteli atık suyu üretmiş olacağız” dedi.

DENİZLİ`DE 17 ARITMA TESİSİ VAR

Denizli`de 17 adet arıtma tesisinin olduğunu belirten Güngör, “Bunların çoğu “paket arıtma” dediğimiz küçük arıtmalar. Bunların tamamı elden geçiriliyor ve tekrar çalışır hale geçireceğiz. Sonrasında da bütün ilimiz kapsayacak biçimde bölgesel arıtma tesisi kurmayı planlıyoruz. Böylece önümüzdeki yıllarda Denizli`nin 11 bin 868 kilometre karesinin tamamında bir metreküp atık su doğaya bırakılmayacak dedi.