HES için bu köy kamulaştırılacak

hes-icin-bu-koy-kamulastirilacakKaynak: Evrensel, 15 Temmuz 2014
Ağrı’nın Eleşkirt ilçesinin Sarıcan (Sarê) ile Pirebada köyleri arasında yapılmak istenen HES nedeniyle Sarıcan köyünün kamulaştırılması gündeme geldi.
İki köy arasında bulunan Sarıcan suyu üzerinde Kuzey Kaya Elektrik Tesisleri Anonim Şirketi tarafından HES yapılmak isteniliyor. Sarıcan köyüne 300 metre mesafede yapılacak HES için köyün kamulaştırılması gündeme geldi.

Köylerinden çıkmak istemeyen köylülerden Nurettin Akgöz, “Buraya yapılmak istenen HES bizim yararımıza değil. Biz buralara HES’lerin yapılmasını istemiyoruz. Bu nasıl iştir. Çocukluğumu, gençliğimi, yaşlılığımı yaşadığım köyümü nasıl boşaltırım. Benim bu köyün her yerinde anılarım var. Köyümüzün doğasının talan edilmesi, bizi kültürel olarak yok etmek demektir. Biz buradaki doğal havamızı istiyoruz. Onların yapacakları HES’ler ile buralardaki tüm temiz hava ve doğal ortam yok olacak. Kesinlikle burada HES yapılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

‘DOĞA VE TARİH DÜŞMANLARI’
Sudi Karagöz de, “Devlet neden, Kürdistan’da özellikle doğa harikası olan yerleri ve turistlerin gelip gezmek istedikleri yerleri yok etmek istiyor? Bu HES’leri yapmak isteyenler doğa ve tarih düşmanıdırlar. Bunlar Hasankeyf’in de tarihini su altında bıraktılar. Bizim bir düzenimiz ve harika doğamız var” diye konuştu.

Ağrı Valiliği tarafından İl Özel İdaresi kanalıyla HES projesini İl Genel Meclisi gündemine getirildiğini belirten BDP’li Taşlıçay İl Encümeni Reşit Aslan, üç defa sunulan önerinin BDP’li encümenlerin oyları ile reddedildiği bilgisini verdi.