“Mavi” eyaletten Nestle’ye yasak

nestleBrezilya Ulusal Sağlık Gözetim Dairesi, Nestle tarafından üretilen Sao Lourenço markasının ülke çapında satımını ve dağıtımını yasakladı.

Bir tüketiciden gelen garip tat şikayeti üzerine yapılıp, Resmi Gazete’de yayınlanan analiz sonuçlarına göre; Sao Lourenço marka maden suları, yönetmeliklerdeki sınır değerlerin üzerinde pseudomanas bakterisi içeriyor. Pseudomanas Aureginosa bakterisi çocuklarda, hamilelerde ve zayıf bağışıklık sistemine sahip kişilerde hastalıklara yol açabiliyor. Bu bakteriler akciğerler, idrar yolu ve böbreklerde kolonileşmeleri halide ölümcül olabiliyorlar.

Nestle tarafından yapılan açıklama ise analiz sonuçlarında tespit edilen bakteri fazlalığını doğruluyor.

 

“Mavi” eyaletin suyunu Nestle kirletiyor

Nestle’nin Sao Lourenço markası, Minas Gerais eyaletinde üretiliyor. Maden suyu üretmek için eyaletin suyunu kullanan Nestle, doğadaki suyun mineral oranının düşmesine, kimyasal bileşimini değişmesine, tadının bozulmasına ve akışın büyük miktarda azalmasına yol açarak geri döndürülemez bir hasara sebebiyet veriyor. Geçmiş yıllarda açılan davada Nestle’nin mineralli su üretmek için doğadaki suyu mineralsizleştirmesi yasaklanmıştı; fakat su ve CO2 çekme hakkı devam etmekte.

Nestle tesisinin bulunduğu Minas Gerais eyaleti; suyu mülkiyeti olmayan ancak sorumluluğu herkese ait olan bir ortak varlık olarak tanımlayan, adil paylaşımcı ve koruma eksenli su yönetimini benimseyen “Mavi Topluluk” (Blue Community) sertifikasına sahip. Eyalet halkı, suyun satılmaması ve özelleştirilmemesi gerektiğini düşünüyor.

Kaynak: Canadians