CHP, Tunceli’de HES için verdiği imzaları geri çekiyor

tunceli-CHPKaynak: haber3.com, 19 Eylül 2014
TUNCELİ’de CHP’li İl Genel Meclisi üyelerinin Pülümür İlçesi’nde yapılacak HES’i onaylamasına kentte tepki gösterilince, CHP’liler oylarını geri alma kararı aldı. Bu konuda kentte inceleme yapan CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, üyeler hakkında disiplin soruşturması yapılacağını belirtti.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun memleketi Tunceli’de geçen ay CHP’li İl Genel Meclisi üyelerinin oyuyla Pülümür İlçesi’nde HES yapımına onay verilmesi kentte tepkiyle karşılandı. Bunun üzerine CHP Genel Merkezinin görevlendirdiği Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan ile Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, kente gelerek incelemelerde bulundu.
Bugün düzenlenen basın toplantısında konuşan Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, konuyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ve Tunceli Valisiyle görüştüklerini, İl Genel Meclisinde CHP’li üyelerin oyları ile geçen HES onayının düzeltileceğini ve karardan vazgeçileceğini belirtti. Kaplan, şunları söyledi:

“Pülümür İlçesi Doğanpınar Köyü’nde Mutu Köprüsü’nün Erzurum istikametinde, yaklaşık 4-5 kilometrelik güzergahta bir HES regülatörü düşünülüyor. Bununla ilgili daha önce alınan bir karar var. CHP’li İl Genel Meclisi üyelerinin ağırlıkta olduğu bir toplantıda, HES’in yapılması konusunda olumlu bir imza atılıyor. İl Genel Meclisi üyelerimizin bu davranışı yanlış. Kamuoyunun da tepkisiyle bu arkadaşlarımız yaptıklarının yanlış olduğunu anlayarak attıkları imzaları geri almak istediklerini, Dersim halkından özür dilediklerini belirtmişlerdir. Tunceli’deki HES’lerin doğaya zarar verdiğini ve bir çoğunun ihtiyacı karşılamadığını, bütün yetkililere anlattık. Bu konuda sayın Enerji Bakanı ile görüştük, düşüncemizi anlattık. Olumlu karşıladı ve HES konusunda kararın geri alınması için olumlu düşünce belirtti. Tunceli Valisi sayın Osman Kaymak ile de görüştük ve sayın vali de bizim düşüncemize katıldı. ‘Önemli olan Tunceli’nin huzuru ve güveni’ dedi ve kararın geri gönderileceğini ve ikinci bir toplantı ile HES onayının iptal edileceğini ve böylelikle HES’in yapımından vazgeçileceğini biz garantiye almış olduk.”

CHP ilkeleri dışına çıkarark, HES imar planını onaylayan partili il genel meclis üyeleri hakkında disiplin soruşturması yapılacağını ifade eden Kaplan, “CHP’li il genel meclisi üyesi arkadaşlarımız, CHP programı ve ilkeleri dışına çıkarak, parti içi işleyisi yok sayarak, bu kararı onaylamış. Ancak daha sonra yanlışlarını görüp Tunceli halkından özür dilemişlerdir. Fakat partimiz de bundan böyle disiplin her zaman ön planda olacak. Parti ilkelerinin yok sayılmasına asla izin verilmeyecektir” diye konuştu.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık da HES’lerin bölgeyi insansızlaştırma politikası olduğunu iddia ederek, “CHP olarak Türkiye’nin her yerinde HES’lere karşıyız” dedi.

Bir gazetecinin Tunceli Üniversitesi kampüs alanında Cemevi ve Cami yapılacağını, halkın da buna tepki gösterdiğini söylemesi üzerine CHP’li Kaplan, “Üniversitenin tüm sorunları bitmiş, bir tek inanç boyutunda bir eksiklik varmış gibi bir algı oluşturmak sayın rektöre yakışmıyor” diye yanıtladı.

DHA