Karadeniz’de HES’ci, Çeşme’de çevreci

bebek 3766880610734b69_480x270

Kaynak: Gerçek Gündem

Bebek İnşaat’ın ‘çevreci hassasiyetinin’ altında ruhsat alamaması çıktı.

Bebek İnşaat, otel yapmak istediği araziye ruhsat alamayınca, dünyanın en temiz enerjilerinden olan rüzgar santrali için “çevreci değil” diye dava açtı.

İzmir’in Çeşme ilçesinde bir inşaat şirketinin sahibi otel yapmak istediği araziye ruhsat alamayınca aynı araziye rüzgar enerjisi santrali (RES) yapan başka bir şirketi “çevre katili” olmakla itham edip dava açtı.

Araziye otel yapmak isteyen Bebek İnşaat, aynı arazi üzerinde rüzgar türbinleri bulunan Sunset Enerji’ye karşı açtığı davada istediği kararı alamayınca, reddi hakim talebinde bulundu. Bu dava için de sözde “çevrecileri” kullandığı öne sürüldü.

KARADENİZ’DE HES YAPIYOR

Bölgede RES inşa eden Sunset Enerji’nin Patronu Barış Tansever, “Gazete haberlerinde dava açtıkları ve çevreci oldukları söylenen kişiler birinci derece doğal sit olan taşınmazlarında, onları dava açmaları için yönlendirdiği düşünülen Bebek İnşaat firması yazlık villa ve otel yapma hayalini kuran kişilerdir” dedi.

Çeşme’de yaşanan traji komik davayı açan “çevrecilerin” dava dilekçesi aynı yere otel inşa etmek isteyen Bebek İnşaat’ın başvurusu ile birebir aynı. Bebek İnşaat ise bu araziyi “ağaçlandırma” için aldı. Ayrıca, Bebek İnşaat firmasının sahibi olan Alim Melih Kura ise Karadeniz’de hidroelektrik santrali yapan Palet inşaatın da sahibi. Ankara Ticaret Odası’na kayıtlı olan Palet İnşaat’ın Karadeniz’deki HES inşaatlarında doğaya zarar verdiği ve dere yataklarını değiştirdiği iddiaları da bulunuyor.

Barış Tansever yaptığı açıklamada şirketlerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan (EPDK) aldığı üretim lisansı ve rüzgar enerji üretimi hakkında tüm kamu kurum ve kuruluşlarının izni ile hareket eden yasalara ve hukuka saygılı bir şirket olduğuna dikkat çekti.

‘HALKI GALEYANA GETİRİYOR’

Sunset Enerji’nin avukatı Arsin Demir, Bebek İnşaat’a karşı açtıkları dava dilekçesinde şu bilgileri paylaştı:

“Şüphelilerin amacı rüzgar enerji projesinin bulunduğu birinci derece doğal sit alanı olan hazine arazilerinde yazlık villa ve otel yapılması ve bu arazilerden ticari kâr elde etmek olduğu ortadadır. Şüphelilerden Bebek İnşaat 2008 yılında EPDK’ya başvurarak, bu bölgede otel yapmak istediğini ve imar plan çalışması yaptığını bildirdi. Tüm şüpheliler çevreci görüntüsü adı altında hareket ediyor ve Çeşme’deki masum halkı galeyana getirerek enerji projeleri aleyhine kışkırtıyor.”