Hepimiz karşılaşmışızdır. Umumi tuvaletlerin bir kısmında, tuvaletten kalktığınızda otomatik olarak sifon çalışıyor. Bu tarz sifonlar ilk kez 1990’larda görülmeye başlandı. Temasa ihtiyaç duymayan bu sifon sistemi geleneksel sifonlara göre hijyenik bir alternatif olarak pazarlandı. Hava alanları, alışveriş merkezleri, iş yerleri ve umumi tuvaletlerde bu sistem gitgide daha popüler olmaya başladı.
Günümüzde, Birleşik Devletler Çevre Koruma Ajansı’nın (EPA) tahminine göre ABD’de 27 milyon otomatik sifonlu umumi tuvalet bulunuyor. Hala kullanımda olan gelenksel modeller kullanım başına 3,5 galon (13 litre) ya da daha fazla su harcıyor. Bu resmi standart olan 1,6 galonun hayli ötesinde. Su tasarruflu yeni modeller ise sözde hayalet sifon teknoloisi ile ünlenmiş olsalar da, bir defada galonlarca suyu harcıyorlar. Bazen bir kullanımda birden fazla defa çalışabiliyorlar. Çok açık ki bu sistemler su tasarrufunun büyük düşmanılar. Her gün yüzlerce galon suyu israf ediyorlar. Bu kadar açık bir biçimde kamusal su israfına neden olmalarına rağmen hala su sorununun bir parçası olarak görülmüyorlar.
Doğal Kaynakları Müdafaa Konseyi’nden Ed Osann, “Kullandıkları su miktarı o kadar aşırı olmasa da neredeyse, etrafı ıslatmaktan başka işe yaramayan bir park fıskiyesi gibi çalışıyorlar” diyor.
Hayalet etkisini ölçmek
Toronto’da çalışan iiki iş arkadaşı Koeller ve Bill Gauley, kendi geliştirdikleri maksimum performans testi ile klasik sifon ve otomatik sifonların su kullanımlarını karşılaştırdı. 2010’da, Tampa’da bir iş yeri binasında yapılan araştırma da, otomatik sifonlar takılmadan önce ve takıldıktan sonra su kullanımını ölçüp, %50’den fazla artış yaşandığını ortaya koymuştu. Koeller, sensör teknolojisi gelişirken hayalet sifon teknolojisinin de kendisini yenilemesi gerektiğini söylüyor. “Yeni teknolojiler kullanıcının elini hareket ettirerek sifonu çalıştırabileceği bir alternatif sunuyor fakat kendiliğinden çalışan sifonları bu alternatif ile değiştirmek oldukça masraflı. Dolayısıyla eski, su müsrifi cihazlar yerlerinde duruyor.”
Diğer yandan, EPA’da tuvalette kullanılan suyu azaltmanın peşinde. Suya Duyarlı etiketini bunun için ortaya attılar. Suya Duyarlı etiketi olan sifonların bir kullanımda 1,28 galondan (yaklaşık 5 litre) fazla su tüketmemesi gerekiyor. Böylelikle yılda 41 milyar galon (155 milyon ton) su tasarruf edilebiliyor.
Doğal Kaynakları Müdafaa Konseyi’nden Ed Osann ise Koeller ve EPA ile aynı fikirde değil. EPA’nın açıkça müsrif olan bu sistemlere karşı çıkmak yerine bunları etiketleyerek yeşile boyamaktan başka bir şey yapmadığını düşünüyor: “Şimdiye dek yeşil bina sertifikası dahilinde olabilmiş tek bir sensörlü sifon sistemi bile bilmiyorum. Su tasarrufu açısından en iyi sensörlü sistem, manuel sistemi en iyi taklit edendir. Daha iyi olmalarını ummuyorum, yeter ki daha kötüsüne sebep olmasınlar.”
Kaynak: Guardian