Kaynak:Zuhal Uzundere Kocalar, Haberler.com, 24 Mayıs 2015
Suyu Kahramanmaraş’tan getirilen Gaziantep’teki Botanik Park’ta hayata geçirilen ve kent genelinde yaygınlaştırılması planlanan “Akıllı Sulama Sistemi” ile yılda 400 bin metreküp su tasarrufu hedefleniyor. Sistem sayesinde toprak ve havadaki nem oranı ölçülerek otomatik devreye giren fıskiye ile belirlenen sürelerde sulama yapılıyor.
Gaziantep Botanik Park’ta hayata geçirilen ve kent geneline yaygınlaştırılması planlanan “Akıllı Sulama Sistemi” ile yılda 400 bin metreküp su tasarrufu hedefleniyor.Gaziantep Büyükşehir Belediyesince hem enerji hem de su tasarrufu amaçlanan uygulama sayesinde Botanik Bahçesi’nde yüzde 80 su tasarrufu sağlandı. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkan Yardımcısı Banu Gökçek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009’da hizmete giren Gaziantep Botanik Bahçesi’nin 17 dönümlük alanı, 10 tasarım bahçesi ve bine yakın bitki çeşidiyle kentin en güzel yerlerinden biri olduğunu söyledi.
Gaziantep’te iklim nedeniyle yeşil alan tahsis etmenin zorluğuna dikkati çeken Gökçek, “İklim açısından dezavantajlı olsak da Antepliler yeşili çok seviyor. Bu nedenle bizde elimizden geldiğince kentteki yeşil alanları çoğaltmaya çalışıyoruz” dedi.Kentin “su fakiri” olduğunu anlatan Gökçek, Gaziantep’in içme suyunun bile 80 kilometre uzaktaki Kahramanmaraş’tan getirildiğini ifade etti.Bu nedenle suyu kullanırken dikkatli olduklarını aktaran Gökçek, “Hayata geçirilen sistem aracılığıyla ne kadar çim alanı olduğundan ağaç sayılarına kadar tüm bilgiler görülebiliyor. Eskiden park ve bahçelerde sulama için mecburen içme suyunu kullanıyorduk ama geçen yıl itibariyle parklarımızın büyük bölümünü kuyu suyuyla sulamaya başladık. Bunun için teknolojiye başvurduk. Bu kapsamda örnek olarak başladığımız Botanik Parkı’nda içme suyundan yüzde 80 tasarruf ettik” diye konuştu.
Kentteki tüm parkların Kent Bilgi Sistemi’ne kaydedildiğini ve önümüzdeki süreçte “Akıllı Sulama Sistemi”ne geçileceğini vurgulayan Gökçek, şunları söyledi: “Birkaç ay önce Botanik Parkı’nda akıllı sulama sistemini devreye aldık. Bilgisayar yazılımıyla bitkilerin ne zaman ne kadar sulanacağını belirtiyoruz. Sistem otomatik olarak devreye giriyor. Bitkiye özel sulama yapılıyor. Hem su tasarrufu yapıyoruz hem de enerjimizi başka işlere harcıyoruz. Gaziantep’te şu an toplam 18 milyon metrekare yeşil alanımız var. Kişi başına ortalama 8,5 metrekare yeşil alan düşüyor. Gaziantep gibi su fakiri bir kent için bu çok iyi bir rakam. Çünkü burada iklim açısından yeşili oluşturup korumak çok zor. Türkiye ortalaması 1-2 metrekare. Hedefimiz, teknolojiyi kullanarak kişi başına düşen alanı ilk aşamada 10 metrekareye çıkarmak, ardından da Avrupa standardı olan 20 metrekareye ulaşmak.” Hedef, yılda 400 bin metreküp su tasarrufu Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Bilgi İşlem Daire Başkanı Fatih Tanrıöver de kentteki yeşil alan sulamalarının geçmişte tankerlerle ve hortumlarla yapıldığını, buna karşın verimin yeterli olmadığını belirtti. Bu kapsamda teknoloji aracılığıyla suyu daha verimli kullanmak istediklerinin altını çizen Tanrıöver, şöyle konuştu: “Şu anda Botanik Bahçesi’ndeki bitkiler, uzaktan akıllı sulama teknolojisiyle sulanıyor. Deneme aşamasındayız, başarılı olursa kent genelindeki tüm park ve bahçelerde uygulanacak. Kurulan fıskiye sistemi otomatik devreye giriyor ve belirlenen sürelerde sulama yapıyor. 17 dönümlük alanda sahip Botanik Bahçesi, toprak ve havadaki nem oranı ölçülerek otomatik olarak sulanıyor. Toprağın ihtiyacı kadar sulama yapılmasıyla su tasarrufunun yanı sıra bitkiler de sağlıklı olarak yetiştiriliyor. Sistem sayesinde yıllık 400 bin metreküp su tasarrufu hedefliyoruz.”