Kaynak: GazeteVatan, 29 Temmuz 2015
Çanakkale’nin Lapseki ilçesine bağlı olan Şahinli köyünde yaşayanlar 35 yıldan bu yana arsenikli su içiyor.
Şahinli köyüne 35 yıl önce vatandaşlar tarafından imece usulüyle Kovanlı mevkiinden getirilen suyun arsenik miktarının yüksek olduğu ortaya çıktı. İki ilçenin Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerince yaptırılan tahlilleri teyit etmek için Lapseki Kaymakamlığı önderliğinde İl Özel İdaresi’nce alınan numuneler İstanbul Zeytinburnu 1 Nolu Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne gönderildi. Yapılan tahlillerde su içerisinde en fazla 0,01 ppm (10 mikrogram/litre) olması gereken arsenik miktarının 0,50 ppm’den fazla olduğu tespit edildi. Su içerisinde demir parametresi litrede 752,7 mg iken, alüminyum parametresinin 830,2 mg olduğu belirlendi.
Sularının sık sık kesildiğini ve 3 günden beri suların akmadığını dile getiren vatandaşlar, kendi araçlarıyla köyün 7 kilometre ilerisinde yer alan Bağlar çeşmesinden içme suyunu temin ediyor. Köy muhtarı Davut Şahin, “Şu anda köyümüze getirilen su 35 sene önce tahsis edilmiş. O zamanlar suyumuza biyolojik testler yapılmış ancak son beş yıla kadar kimyasal testler hiç yapılmamış. Yapılan kimyasal testlerin hepsinde su arsenikli olarak çıktı. Arsenik oranı yaz aylarında yüzde 50’nin üzerine çıkıyor. Köyümüzde kanser vakaları vardı. Benim babam da mide kanserinden vefat etti. Köyümüzdeki vatandaşlarımız arasında kanser hastalıkları yaygın. 5 sene önce suyumuzun arsenikli olduğunu öğrenince bürokratlara, siyasilere bildirmemize rağmen bugüne kadar içilebilir ve kullanılabilir su bulamadık. Bu suya içilemez ve kullanılamaz raporu verildi. Şu anda sularımız akmıyor ve aksa da sularımız zehirli. Yetkililerden yardım bekliyoruz“ dedi.
TEMİZ SU BOŞA AKIYOR
Şahinli köyü sakinleri, dereye akan Beyçayır sularının köylerine tahsis edilmesini talep etti. İl Özel İdaresi aracılığıyla İstanbul Zeytinburnu 1 Nolu Halk Sağlığı Müdürlüğü&ne yaptırılan analiz sonucunda içilebilir raporu alan Beyçayır suyunun köye tahsisini talep eden vatandaşlar, “Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı’ya şikayetimizi ilettik. Kaymakam bey köye su tahsis edilmesi hususunda resmi yazışmayı ilgili makamlara bildirdi. Bize en yakın içilebilir ve kullanılabilir su kaynağı olarak Beyçayır suyunu kaymakam bey buldu. Şu anda yeni kaymakamımız Tahir Şahin göreve başladı. Askıda kalan sürecin devamı için kendisinden köy halkı olarak talebimiz Beyçayır suyunun köyümüze tahsis etmesi. Senelerdir yaz günlerinde köyümüz susuz kaldı. Taşıma suyla değirmen dönmüyor. Sularımız aksa da zehirli akıyor” dediler.
ARSENİK SUYUN ÇIKTIĞI KAYNAKTA DOĞAL OLARAK BULUNUYOR
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde yer altı sularındaki arsenik konusunda çalışmalar yürüten Dr. Ozan Deniz, bölgede içme suyu olarak kullanılan su kaynaklarında gözlenen arsenik zenginleşmesinin doğal jeolojik yapı ile ilişkili olduğunu belirtti. Dr. Ozan Deniz, genelde arseniğin suda yüksek miktarda görülmediğini, ancak Şahinli köyünde olduğu gibi, kayaçlarda uzun jeolojik dönemlerde milyonlarca yılda oluşan arsenik ve daha birçok elementin suda aşırı bulunabildiğini söyledi. Deniz, genellikle volkanik kayaçlardan çıkan su kaynaklarında arsenik ve bazı diğer elementlerin yüksek olduğunu bildirdi.