Amerika’da halkın yarısından fazlası içme suyuna güvenmiyor

flintGeçtiğimiz Cumartesi günü Associated Press tarafından yayınlanan bir anket çalışmasının sonuçlarına göre Amerikan halkının sadece %47’si musluklarından akan suyun temiz olduğunu düşünüyor.

Düşük gelirli ve beyaz olmayan (siyahlar, Latin Amerikalılar, Asyalılar, yerliler) aileler arasında suyun temiz olmadığını düşünenlerin oranı çok daha yüksek.

Anket sonuçları Michigan eyaletinin Flint şehrinde yaşanan su krizi nedeniyle halk arasında musluk suyuna duyulan güvensizliğin arttığını ortaya koyuyor.

CBS12’nin haberine göre Flint’te 5 kişilik bir ailenin musluk suyu kullanamaması dolayısıyla temizlik, yemek yapımı ve içmek için hergün 151 şişe su kullanmak durumunda kaldığı haberini yaptı. 151 şişenin sadece 27 şişesi içme suyu olarak kullanılıyor.

Flint krizi: Michigan eyaletine bağlı Flint şehri su ihtiyacını 1967 yılından beri eyaletin en büyük şehri olan Detroit’ten sağlıyordu. 2010 yılında Flint’in Detroit’ten su almak yerine Huron Gölü’nden su almaya karar vermesi krizin başlangıcı oldu. Detroit yönetimi bu karara karşı çıktı ve 2014’te su vermeyi durduracaklarını açıkladı. Huron’dan 2016’da su gelmeye başlayacağı için Flint gözünü bu 2 yıllık zamanı geçirmek için yenş su kaynaklarına dikti ve Flint nehrinden su getirmeye karar verdi.

Krizin esas başlangıcı ise Flint nehrinden borularla şehre su getirilmesi oldu. Daha önce, Detroit’ten getirilen sulara fosforik asit tuzu (ortofosfat) atılıyordu. Ortofosfat, kurşun ya da demir boruların suyun içerisine bulaşmasını engelliyordu. Flint Nehri’ne geçişle birlikte, işte bu ortofosfat kullanımından vazgeçildi. Flint’teki su boruları, ucuz ve dayanıklı olduğu için kurşundan yapılmış eski borulardı. Bunun sonucunda musluklardan akan suyun içine yüksek oranda kurşun bulaşmaya başladı ve 2015’ten itibaren büyük sağlık sorunları yaşanıyor.

Flint’te başlayan su krizi bütün ülkede içme suyunun güvenliğini tartışmaya açtı. 2011 yılında Ulusal Kaynaklar Savunma Konseyi’nin hazırladığı rapora göre, en az 19 kentte kirlilik had safhada.  Pensilvanya’daki 18 kentin suyunda da, Flint’tekinden daha fazla kurşun seviyesi belirlendi.