Brezilya’da kuraklık 35 milyon insanın hayatını tehdit ediyor. Brezilya Çevre Bakanlığı Cumartesi günü yaptığı açıklamada kuraklıkla mücadele etmek üzere özel bir birim kurulacağını duyurdu.
Brezilya’da yağmur ormanlarının yapılaşma, madencilik ve ham madde çıkarılması faaliyetleri nedeniyle hızla yok ediliyor. Brezilya küresel ısınmadan da en fazla etkilenen ülkelerden biri. 2012 yılında 1000 kadar belediye federal hükümetten, aşırı kuraklık sebebiyle maddi destek talebinde bulunmuştu. 2016’da ise şimdiye kadar 27 federal bölgeden 11’i yardım talebinde bulundu.
Kuraklık kendisini sadece susuzlukla göstermiyor, seller de kuraklığın öteki yüzü. Azalan ağaçlar suyu tutamazken biranda boşalan aşırı yağışlar toprağı süpürerek kayıyor. Yıllardır kuraklıkla boğuşan Brezilya’da haftasonu yaşanan bu oldu. Brezilya’nın en zengin ve en kalabalık şehri Sao Paulo’da yaşanan sel felaketinde en az 20 kişi hayatını kaybetti.
Küresel ısınma ve El Nino hava olayı nedeniyle dünyanın farklı kıtalarından birçok ülke şuanda tarihin en büyük kuraklığı ile mücadele ediyor. ABD’ni California eyaleti, Afrika’nın güneyindeki ülkeler, Latin Amerika’da Brezilya ve Asya’da Hindistan, Tayland kuraklıktan en fazla etkilenen ülkeler.
Tayland’ın güneyinde son iki aydır tek bir damla yağmur yağmazken kanal ve nehirlerdeki su seviyesi ciddi derecede azaldı. Su seviyesi düştüğü için bazı nehirlerde su yolu taşımacılığı durdu. Nüfusun %83’ünün köylerde yaşadığı Etiyopya’da halkın en büyük geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık aşırı kuraklıktan olumsuz etkileniyor. BM yetkilileri, El Nino nedeniyle Güney Afrika, Zimbabwe ve Zambia’da gibi Afrika’nın güney bölgesinde 14 milyon insanın açlık tehdidi ile karşı karşıya olduğunu açıklamıştı.
Kaynak: TeleSur Tv, Thai Visa News, The Guardian, Al Jazeera