Bu kez de Teksas’ta içme suyunda kirlilik

texas suABD son birkaç aydır su sorunu ile boğuşuyor. Bir yandan California’da yaşanan kuraklık öbür yanda Texas’ta sel felaketi. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak suların yükselmesinin ABD’nin kıyı şehirlerinde yaratacağı sorunlar haberlerde yer alıyor.

ABD’nin hararetle tartıştığı bir diğer konu ise içme suları. Michigan’ın Flint şehrinde yaşanan su krizi ülke genelinde musluklardan akan içme suyunun güvenilirliğini tartışma konusu haline getirdi. Hemen her şehirde içme suları test edilmeye başlandı, arka arkaya birçok şehirde içme suyunun olması gereken kaliteden uzak olduğu ortaya çıktı. New Jersey ve New York gibi eyaletlerdeki içme sularında çeşitli zararlı kimyasallar hatta uranyum gibi nükleer partiküller bulunmuştu.

Son olarak Texas eyaletinde musluk sularında olması gerekenden çok daha yüksek oranda arsenik bulundu. Texas Doğa Kalitesi Komisyonu tarafından hazırlanan rapora göre çoğunlukla kırsal alanda yaklaşık 51 bin kişinin yaşadığı 65 topluluk, 10 yıldır yüksek oranda arsenikli su tüketiyormuş. Yapılan araştırmada sulardaki arseniğin olması gerekenin üç veya dört kat fazla olduğu ortaya çıktı. ABD yasalarına göre su sağlayıcıların kullanıcıyı su sorunları hakkında uyarması gerekiyor. Texas’ta su dağıtımını üstlenen şirketlerin ise bu uyarıları yaparken kullanıcılara su kullanımını değiştirmelerine neden olacak kadar ciddi bir risk bulunmadığını ilettiği ortaya çıktı.

Kanserojen bir madde olan arsenik aslında suya doğadan karışıyor. Su yollarındaki kayalardan eriyerek suya karışan arsenik, yüksek oranda maruz kalındığında birçok hastalığa da yol açıyor.

Kaynak: Mashable, My San Antonio