Flint’ten Sanders ve Clinton’a: Asgari ücreti arttırın, suyumuzu temizleyin

flint eylem-26 Mart Pazar günü, su krizinin yaşanmakta olduğu Flint şehrinde yapılan Demokrat Parti Başkan adayları tartışmasında Sanders ve Clinton karşı karşıya gelirken dışarıda gösteriler vardı.

Sanders konuşmasında işçi sınıfı ve orta sınıfın alehine işleyen ekonomik sistemi eleştirirken Clinton’ın Wallstreet ve şirketlerle olan ilişkilerini de eleştirdi. İki aday da Michigan Valisi Rick Snyder’in Flint’te yaşananlardan dolayı istifa etmesi gerektiğini belirttiler.

Tartışma sırasında gösteri yapan Fight For 15 aktivistleri ise “Asgari ücreti arttırın, suyumuzu temizleyin” sloganları attı. Think Progress‘e konuşan Tyrone Stitt, 18 yıldır teknisyen olarak çalıştığını, işe başladığında saat başına 3,25$ kazanırken bugün 8,5$ kazandığını ve bu ücretin ailesini geçindirmeye bile yetmezken bir de şişe su almasının mümkün olmadığını belirtti. Stitt “Asgari ücretin arttırılması bizi çok fazla rahatlatacaktır. Bu benim hayatımı olağanüstü derecede kolaylaştıracak, bu sayede faturalarımı ödeyip ailemi geçindirebilirim” Diye ekledi.

flint eylem

Bir diğer gösterici Willie Williams ise Michigan Valisi Rick Snyder hakkında “bu şehir her yıl 1 milyar $ bütçe fazlası veriyor ve bize verdikleri sadece 50 milyon $. Üstelik çok yavaş davranıyor. Eğer onun çocukları bu durumda olsaydı ne yapardı? Yetkisi dahilindeki bütün gücü kullanıp onların sağlıklı olduğundan emin olurdu.” Diye konuştu.

Asgari ücretin saat başına 15$ olmasını talep eden, ülke çapında faaliyet gösteren Fight For 15 hareketi Başkanlık tartışmasının yapıldığı salonun önünde “Çalışıyoruz, terliyoruz, 15’i bize verin” sloganını attı. Sanders hareketin talebine sahip çıkarken, Clinton 12$’lık bir asgari saat başı ücreti savunuyor.

Siyahların çoğunlukta olduğu Flint’te yoksulluk sınırının altında yaşayanların oranı %41. Temiz suya ulaşmanın yüksek maliyeti nedeniyle, ülke genelinde Flint için şişe su kampanyası bağışı başlamıştı. Ancak göstericiler bu kampanyanın ne kadar daha devam edeceğini bilmediklerini ve kampanya zayıfladığı zaman su alacak güce ulaşamayacaklarını söylediler. Daha önce CBS12’de çıkan bir habere göre 5 kişilik bir ailenin günlük şişe su ihtiyacı 151 şişeyi buluyor.