Honduras’ta çevre aktivisti Berta Cáceres silahlı kişilerce öldürüldü

xmex101-127-2015-132515-high-jpg Honduras’ın en büyük yerli grubu olan Lenca yerlilerinin üyesi olan Berta Cáceres, Orta Amerika’nın en büyük baraj projelerinden birisi olan Gualcarque Nehri havzasına yapılacak 4 dev baraja karşı kampanya yürütüyordu.

The Guardian’ın haberine göre polis yetkilileri cinayetin eve giren bir soyguncu tarafından işlendiğini açıklarken Cáceres’in annesi “Onun, sürdürdüğü mücadele sebebiyle ve barajda askerler ve insanlar tarafından öldürüldüğünden şüphem yok, bundan eminim. Hükümeti sorumlu tutuyorum.” Dedi.
Olayın duyulmasının ardından yaklaşık 100 kişi polis merkezine yürüyerek uluslararası bir tarafsız araştırma yapılmasını talep ettiler. 4 kurşunla öldürülen Cáceres’in katillerinin kaç kişi olduğu da hala net değil.

Relatives and friends carry the coffin of murdered indigenous activist Berta Caceres during her funeral in La Esperanza, 200 km northwest of Tegucigalpa, on March 3, 2016. Caceres, a respected environmentalist who won the prestigious Goldman Prize last year for her outspoken advocacy, was murdered in her home Thursday, her family said. AFP PHOTO /ORLANDO SIERRA / AFP / ORLANDO SIERRA (Photo credit should read ORLANDO SIERRA/AFP/Getty Images)
Caceres’i son yolculuğuna dostları ve aktivistler uğurladı.

Cáceres, 2015 yılında dünyanın çeşitli bölgelerinde önde gelen çevrecilere verilen Goldman Çevre Ödülü’nü kazanmıştı.

Cáceres, dünyada çevre aktivistlerinin en fazla öldürüldüğü ülke olan Honduras’ta, güçlü toprak sahiplerine, ABD destekli polis gücüne ve paralı özel güvenlik ordularına rağmen verdiği mücadele nedeniyle dünya çevre örgütlerinden büyük alkış almıştı.

Cáceres son haftalarda giderek daha fazla tehdit alıyordu. Barajlara karşı 20 Şubat’ta Río Blanco’da yapılan yürüyüşte göstericiler ile vali, polis, ordu ve şirket çalışanları arasında çatışma çıkmıştı. Gözaltına alınanlar olmuş ve aktivistler tehdit edilmişlerdi.
Cáceres daha önce de kampanyalarından dolayı kaçırılmak, tecavüz edilmek ve öldürülmekle tehdit edildiğini açıklamıştı. Kendisini öldürmek için ho-areakiralık katil tutulduğu haberlere yansımıştı.
Honduras’ta daha önce de birçok çevre aktivisti öldürülmüştü. Cáceres’in yol arkadaşı Tomás García 2013 yılındaki yürüyüşte bir asker tarafından vurularak öldürülmüştü.

Yerli hakları için BM özel ropörtörü Victoria Tauli-Corpuz yaptığı açıklamada, geçen yıl Inter-American Commission for Human Rights’ın resmi olarak Honduras Başkanı Juan Orlando Hernández’tan Cáceres’in güvenliği konusunda “önleyici tedbirler” almasını istediklerini belirtti. Tauli-Corpuz “Bu, hükümet onu korumalıydı demektir.” Dedi.

Cinayet haberini öğrenen aktivist ve yazar Naomi Klein da twitter’dan şunları yazdı: “Kahredici bir haber. Berta muhalif bir lider ve yılmaz bir toprak savunucusuydu. Bu, küresel saldırılar dalgasının bir parçasıdır.”

Naomi

 

 

 

 

 

Kaynak: The Guardian