İngiltere’de musluk suyu paniği

ingiltere su 2İngiltere’de faaliyet gösteren Severn Trent isimli su şirketi 11 Mart Cuma günü su dağıtımını üstlendiği şehirlerin bazılarında paniğe neden oldu. Musluk sularında aşırı dozda klor olduğu haberi üzerine binlerce kişi ambalajlanmış su almak için marketlere koştu. Marketlerin su stokları kısa sürede tükendi. Şirket, Leicestershire and Derbyshire şehirlerinde yaklaşık 3.700 evin etkilendiğini açıkladı ve ambajlanmış su dağıtımına başladı.

Aşırı klor kullanıldığından haberi olmayan kişiler ise suyu kullanmaya devam ettiler. Şirket, olayı sosyal medyadan duyurdu ve halktan musluk sularını kullanmamaları istedi. Yerel gazetelere ve sitelere haber koydurttu ve kullanıcılara mesaj gönderdi. Ancak yine de uyarılardan haberdar olmayan yüzlerce insan olduğu haberleri gazetelerde yer alıyor. Şirket Cumartesi günü saat 15.00’ten itibaren suların tekrar kullanılabileceğini açıkladı.

ingiltere su

Bir yandan kuraklık diğer yandan su şirketlerinin suyu endüstriyel veya ticari amaçlarla kullanması, en temel insan hakkı olan temiz suyun musluklardan elde edilmesini, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile zora sokuyor. Geçtiğimiz aylarda ABD’de arka arkaya birçok şehirde su krizleri yaşanmıştı. Aralık ayında dünyanın en zengin tarım arazilerine sahip California’da suya uranyum karıştığı ortaya çıkmıştı. Şubat ayında New York’a bağlı bir bölgede su kaynaklarına teflon yapımında kullanılan bir kimyasalın sızdığı ortaya çıkmıştı. 9 Mart’ta New Jersey’de kirlilik nedeniyle eyaletin en büyük okul bölgesinde sular kesilmişti. Michigan’ın Flint şehrinde ise aylardır içme suyuna karışan kurşun maddesi nedeniyle büyük bir kriz yaşanıyor.

Kaynak: The Guardian, The Wall Street Journal