Hindistan nüfusunun %25’i yani yaklaşık 330 milyon kişi aşırı kuraklıktan etkilenmiş durumda. Kuraklık hem içme suyu kaynaklarının kurumasına hem de ekili alanların sulanamamasına neden oluyor. Hindistan nüfusunun %60’ının tarım sektörüne istihdam edildiği düşünülecek olursa kuraklığın etkisinin ne kadar büyük olabileceğini öngörebiliriz.
Hindistan’da 29 eyaletin 10’u aşırı kuraklığın etkisi altında. Bazı eyaletlerde halk kilometrelerce yürüyerek kuyulardan bidonlarını doldurmaya çalışıyor. Tarlalarını sulayamayan çiftçiler intihar ediyor. Hükümet su isyanlarını engellemek için özel tedbirler alıyor. Bazı eyaletlerde su kaynaklarının civarında 5 kişiden fazla kişinin toplanması yasak. Hükümet bu durumla başa çıkabilmek için halkın suya ulaşmakta zorlandığı bölgelere trenle su taşımaya başladı.
Kuraklığın ağırlaşmasının nedeni olarak son iki yıldır bölgeye su sağlayan muson yağmurlarındaki zayıflama gösteriliyor. Bu değişimde küresel ısınmanın rol oynadığı düşünülüyor. Bir yanda Hindistan’da muson yağmurlarının etkisi azalırken öbür yanda Afrika’nın güneyinde El Nino aylardır bölgeye aşırı sıcakları taşıyor. ABD’nin California eyaletinde son yılların en büyük kuraklığı yaşanırken El Nino’nun bölgeye yağmur taşıyacağı beklentisi haftalardır beklentilerin çok altında gerçekleşiyor. Hava olaylarındaki süreklilik arz etmeye başlayan bu değişimin küresel ısınmanın bir sonucu olduğunu söylemek gerçek dışı bir iddia olmasa gerek.
Her yıl Hindistan’da, yaz aylarında özellikle yoksullar arasında aşırı sıcaklardan dolayı ölümler yaşanırken, bu yıl sıcaklar beklenenden çok daha önce geldi ve sıcak çarpmasından dolayı ölümler yaşanmaya başladı. Elbette aşırı sıcakların en büyük mağdurları evsizler, işsizler ve dar gelirliler.
Çarşamba günü Hindistan meteoroloji kurumu üç eyalette birkaç gün içerisinde sıcaklığın Nisan ayı için rekor düzeye, 45 dereceye, yükseleceğini açıkladı. Orissa eyaletinde bir hafta boyunca okullar aşırı sıcaklık nedeniyle tatil edildi.
Kuraklık bu kadar ciddi boyutlarda iken akıl almaz su israflarına ise devam edilebiliyor. Hindistan’daki Karnataka eyaletinde politikacıların ziyareti nedeniyle toz biriken yollar tankerlerle sulandı. Daha geçen hafta Taylan’da da yine tarihin en büyük kuraklıklarından biri yaşanmasına rağmen 500 bin turistin katıldığı su savaşı festivali yapılmıştı.
Kaynak: The Guardian