Hindistan’da kuraklık nedeniyle kentlere göç akını

hindistan suHindistan’ın özellikle güney eyaletlerinde son 20 yılın en büyük kuraklığı yaşanıyor. Hindistan nüfusunun %25’i yani yaklaşık 330 milyon kişi aşırı kuraklıktan etkilenmiş durumda. Ülke nüfusunun %68’i (1,3 milyar insan) tarım sektöründe istihdam ediliyor ve kuraklık nedeniyle işsiz kalan köylüler topraklarını, köylerini bırakıp kentlere göç ediyor. Bu durumun yakın gelecekte büyük sosyal sorunlar ortaya çıkaracağı düşünülüyor.

NASA 1998-2012 yılları arasında son 900 yılın en büyük kuraklığının Akdeniz’in doğu bölgesinde yaşandığını açıklamıştı. 2006-2010 yılları arasında aşırı kuraklık nedeniyle tam 1,5 milyon Suriyeli köylerden kentlere göç etmişti. 2011’de kentli yoksulların başını çektiği Baas rejimi karşıtı ayaklanmada bu radikal sosyal değişimin önemli bir payı olduğu düşünülüyor.

Benzer bir durum haftalardır Hindistan’da yaşanıyor. Eğitim seviyesi düşük olan milyonlarca insan kentlerde günlük işlerde ve inşaat gibi kol emeği isteyen işlerde düşük ücretlerle çalışıyor. Kuraklığı en sert vuran Maharashtra eyaletinden komşu Karantaka eyaletine 10 milyon kişi göç etti. Maharashtra’da bu yıl en az 216 köylü işsizlik nedeniyle intihar etti. Kentlere göç edip iş bulamayan binlerce insan sokaklarda dileniyor. Kadınlar seks işçiliğine zorlanıyor.

Kaynak: Reuters, The Guardian