Tayland’da bir yanda kuraklık bir yanda su festivali

029CB02F8CC44D8B836B7BB9B83C671DTayland’ın askeri rejimi ülkede son 20 yılın en büyük kuraklığı yaşanıyor olmasına rağmen her yıl turistler için yapılan su savaşını iptal etmeyeceğini açıkladı.

Su krizi hemen her krizde olduğu gibi en fazla yoksulları, işsizleri ve düşük gelirle çalışanları vuruyor. Bunun son örneği Tayland.

Ülkenin bazı bölgelerinde susuzluktan tarlalar kururken, 77 bölgesinin 27’si kurak bölge olarak ilan edilmişken ve halkın en yoksul kesimi bu bölgelerde içme suyuna ulaşmakta zorluk çekerken askeri rejim turizmin susuzluktan etkilenmesini engellemek için kuraklığı yok saymaya karar verdi.

Bir hükümet sözcüsü “Yeni yıl festivali için suyu hala kullanabiliriz. O kadar da kurak değiliz” dedi.

Hükümet kuraklık haberlerinden dolayı turistlerin vazgeçmesini engellemek için üç gün sürecek su savaşı festivalini yapacaklarını ve bu sayede ülkeyi bir de ekonomik krizin vurmasını engelleyeceklerini düşünüyor. Aslında beş gün süren festival süresince ülkeye yarım milyon turist geliyor. Yetkililer “su tasarrufu” yapabilmek için su savaşını üç güne indirdiler. Bu sayede 5 milyar litre su su tabancalarında kullanılmamış olacak.

600_435650371

Ülke yönetimine 2014’te yaptığı darbe ile el koyan general Prayuth Chan-ocha Songkran festivalini kesinlikle iptal etmeyeceklerini ama aileleri 3 gün sürecek savaş boyunca suyu boşa harcamamaları konusunda sorumlu davranmaya davet etti! Öte yandan Prayuth festival için özel güvenlik tedbirleri aldı. Bu tedbirlerin suyun dikkatli kullanılması ile ilgisi yok, tedbirler kadınların ve transların tenlerinin tahrik edici şekilde fazla görünmesi durumunda tutuklanmaları gibi uygulamalardan oluşuyor.

Kaynak: The Star