ABD’de 18 milyon kişinin içme suyu temiz değil: ABD’nin Flint şehrinde yaşanan su krizinden sonra su altyapıları ve arıtma tesisleri üzerine araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Son yapılan araştırmaya göre ABD’de 18 milyon kişi, içerisinde sınır üstü kurşun bulunan içme sularını kullanıyor. Ulusal Kaynakları Savunma Konseyi’nin raporuna göre geçen yıl 5.363 su sisteminde (18 milyon kişiye hizmet veriyor) Federal Kurşun ve Bakır Kanunu’na aykırı oranda kurşun bulundu. Araştırma birçok su sağlayıcısının su testlerinde kural ihlali yaparak kirlilik oranlarında yanlış bildirim yaptığını ortaya koydu. 2015 yılında 3,9 milyon kişi ise tehlikeli derecede kurşuna maruz kaldığı ortaya çıktı.
Kaynak: The Guardian
Hindistan’da 130 milyon kişi kirli su kullanıyor: El Nino’nun da etkisiyle tarihinin en kurak dönemlerinden birini geçiren Hindistan’da kuraklık nedeniyle onbinlerce kişi göç etti, güneydeki tarım arazileri sulanamıyor, hükümet trenle birçok yerleşime su taşıyor. Hindistan Muson yağmurlarının gelmesini beklerken var olan su hatlarında ağır metallerden kaynaklı kirlenme olduğu söyleniyor. Hindistan’ın nehirleri, gölleri ve yeraltı suları kirlenme ile karşı karşıya iken kuraklık nedeniyle su seviyelerinde de azalma yaşanıyor. Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün raporuna göre Hindistan’da 130 milyon kişinin yaşadığı bölgelerdeki yeraltı sularında nitrat veya arsenik gibi en az bir kirletici bulunuyor. 20 milyon kişi ise en az 3 kirleticinin bulunduğu sağlık standartlarının altında suya erişebiliyor. Uzmanlar yağmurlar gelecek olsa bile kirliliğin geçmemesi durumunda suyun yine sağlık riski taşıyacağını söylüyorlar. Kirlenmenin nedeni olarak ise çarpık kentleşme ve sanayi atıkları gösteriliyor.
Kaynak: Phys.org
Guatemala’da kuraklık yüzbinleri aç bırakabilir: 2012 yılından beri ortalamanın çok altında yağış alan Güney Amerika ülkesi Guatemala’da kuraklık yüzbinlerce insanı açlık riski ile karşı karşıya bırakabilir. Su varlıklarındaki yetersizlik nedeniyle özellikle mısır gibi çeşitli geleneksel sebze ürünleri yeteri kadar büyüyemiyor. Jalapa, Chiquimula ve Santa Rosa gibi bölgelerde çocukların beslenme yetersizliği yaşadığı söyleniyor. Kuraklıktan şimdiye kadar 2,8 milyon insanın etkilendiği ve 900.000 kişinin gıda yetersizliği yaşadığı belirtiliyor. Kuraklığın Honduras ve El Salvadar’u da etkileyeceği belirtiliyor.
Kaynak: El Cezire
Meksika’da bira üretimi içme sularını tüketiyor: ABD sınırında bulunan Zaragoza şehrinin Belediye Başkanı Leoncio Martínez Amerikan halkının Meksika birası içmek arzusunun şehirde halkın içme sularını yok ettiğini söyledi. Zaragoza’ya çok yakın bir yerleşim yerinde Corona ve Modelo gibi ünlü Meksika biralarının üretimi yapılıyor. Amerikalı bira şirketinin sürekli olarak su çekmesi ve giderek 500 metre derinliğe kadar inmesi kuyuların boşalmasına neden oluyor. Şirket saniyede 1.200 litre su çekerken Zaragoza belediyesi vatandaşlarına saniyede 100 litre bile su sağlayamıyor. Constellation Brands isimli Amerikan şirketi 2017 yılına kadar üretimini artırmak istediğini de ilan etmişti. Belediye Başkanı eğer şirket durdurulmazsa halkın daha da fazla etkileneceğini belirtti. Meksika’daki Amerikan bira şirketleri son yıllarda diğer tüm dünyadaki yatırımları üzerinden yaptıkları ihracatın toplamından daha fazla bira ihracatına ulaşmıştı. Bu aşırı üretim Meksika’nın su varlıklarının belediyeler tarafından bira üretimi için Amerikan şirketlerine bırakılmasının bir sonucu. Meksika’nın kuzey bölgesi bir yandan kuraklık nedeniyle de su sıkıntısı yaşıyor.
Kaynak: The Guardian