Tunus’taki kuraklık politik gerilimi arttırıyor: Arap Baharı’nın başladığı ülke olan Tunus’ta da son bir aydır su kıtlığı nedeniyle eylemler yaşanıyor. 2011’de yaşanan devrimden sonra kurulan hükümetlerin başlıca sorunu “terörle mücadele” ve demokrasiyi yerleştirmek olurken kuraklık nedeniyle barajların su seviyesi düşüyor ve tarım arazileri yeteri kadar sulanamıyor. Çeşitli kentlerde başlayan gösterilerde halk Tunus’un başkenti olan Tunus şehrine verilen suları kesiyor.
Kaynak: Bloomberg
Şili’de Su Hakkı eylemleri: Su hizmetlerinin özelleştirildiği Şili’de Eylül ayında yaşanan su kesintileri halkı sokağa döktü. Suların yeniden kamulaştırılmasını savunan Suyun Geri Verilmesi ve Savunulması Hareketi’nin başkent Santiago’da düzenlediği eyleme 2000 kişi katıldı. Dört yıl önce yaşanan aşırı sıcaklar döneminde kurulan Platform’un sözcülerinden Francisca Fernández hareketin taleplerini şu şekilde tanımlıyor: “İhtiyacımız olan şey özel mülkiyet modeline dayan suyun mülkiyetini değiştirmek ve suyun bir insan hakkı olduğunu tanımak.” Göstericiler su hizmetleri özelleştiğinden beri su ücretlerinin arttığını, kalitenin düştüğünü ve gelecekte yaşanması muhtemel bir su krizine karşı hiç bir hazırlık yapılmadığını söylüyorlar. Fernandez sorunun kökeninde Pinoşe diktatörlüğü döneminde suyun metalaştırılması olduğunu ve küresel ısınmanın etkilerini arttırması ile bu sorunun giderek büyüdüğünü söyledi. 1981 yılında su hizmetlerini özelleştiren Pinoşe rejimi neoliberal uygulamaların su alanına uygulanmasına önayak olmuştu. Su yönetiminin piyasa aktörlerine terk edilmesi Dünya Bankası ve İMF tarafından da desteklenmiş ve başka ülkelere örnek olarak gösterilmişti. Bu sayede şirketler büyük kâr fırsatı gördükleri su için “mavi altın” kavramını kullanmaya başlamıştı. Bu politikaların sonucu olarak 7,2 milyon insanın yaşadığı Santiago şehrinde 6 milyon kişiye su hizmeti vererek bu alanda tekelleşen Aguas Andinas şirketinin verdiği su tüm Latin Amerika’daki en yüksek fiyatlar arasında. En son yapılan bir kamu araştırmasına göre Şili halkının %74’ü suyun yeniden kamulaştırılmasını istiyor.
Kaynak: The Guardian
Hindistan’da iki eyalet arasında su paylaşım savaşı: Hindistan Yargıtay’ının kuraklıkla boğuşan iki güney eyaleti olan Karnataka ve Tamil Nadu arasındaki su anlaşmazlığı hakkında verdiği karar tepkilere yol açtı. Yargıtay Karnataka’nın Tamil Nadu’ya su vermesine karar veren mahkeme Karnataka’da protestolara neden oldu. Sokaklara barikat kuran, araçları ateşe veren göstericiler polisle çatıştı. Polisin ateşle karşılık vermesi sonucu bir kişi yaşamını yitirdi. Anlaşmazlığın nedeni iki eyaletten de geçen ve bölgenin en önemli su kaynağı olan Cauvery Nehri’ndeki barajlar. Karnataka’daki pirinç tarlalarını sulayan bu nehrin suları, kuraklık ve Muson yağmurlarının zayıflığı nedeniyle oldukça azalmış durumda. Bu nedenle Karnataka’dali çiftçiler zaten kıt olan suyu diğer eyaletteki çiftçilerle paylaşmaya yanaşmıyor.
Kaynak: NY Times