Kaynak: Rıfat Doğan, Diken, 4 Aralık 2017
Maden ocaklarıyla delik deşik edilen Kazdağları’na yönelik tehdide termik santral projesi de eklendi. Yapılması halinde santralden çıkacak küllerin Kazdağları’nın yanısıra Edremit Körfezi’ne kadar yayılıp tarım arazilerini de etkilemesinden korkuluyor.
Yenice Çırpılar mevkiine yapılması planlanan termik santral için inceleme değerlendirme toplantısı 11 Ocak günü yapılacak. Buna karşılık İda Dayanışma Derneği, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Yeşil Yenice Dayanışması, Yuva Derneği ve 350 Ankara grubu bir araya geldi. Bölgede çalışma yürüten meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleri de itiraz dilekçeleri hazırlayarak sürece dahil olmaya hazırlanıyor.
ÇED raporunda yer alan bilgilere göre proje eğer hayata geçerse yılda 3,5 milyon kömür tüketmesi öngörülen santralın toplam kurulu gücü 200 MW olacak. Proje kapsamında 90 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alan 465 bin ton külün depolanması için kullanılacak.
Termik santral, kül depolama alanı, kömür ve kireç taşı ocağının planlandığı yaklaşık bin hektarlık alan, Yenice’nin Çırpılar, Kovancı, Boynanlar, Suuçtu ve Öğmen köylerinin arasında kalıyor. Fıstıkçamı, kızıl meşe ağaçları ve tarım arazileriyle kaplı ruhsat sahasının etrafında göletler, akarsular, kuru dereler ve çok sayıda kuyu yer alıyor.
Bölgenin yaşam kaynağı Kazdağları uzun süredir çeşitli maden projeleriyle gündeme geliyordu. Çevre örgütleri yıllardır Kazdağları’nda maden ocaklarına karşı amansız bir mücadele verirken, bölgede kurulu ve yapılması planlanan termik santrallerin sayısı de hızla çoğalıyor. Özellikle Biga yarımadası ve Çan’da yoğunlaşan termik santrallerin sayısı dikkat çekiyor. Kurulması planlanan 13 termik santral projesi bulunuyor.
Projede eksiklikler ve tehditler
Konuyu Diken’e değerlendiren Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, daha önce itirazlarını dile getirdiklerini ancak bunların dikkate alınmadığını belirtti.
Doğan temel itirazlarını şu başlıklar halinde sıraladı:
– Termik santral proje alanı, Gönen ve Bandırma’nın içme sularını sağlayan baraj koruma alanına çok yakın,
– Santralden çıkacak küller bölgedeki tarım arazilerini etkileyecek,
– Kaynak kömürün düşük kalorili ve yüksek kül oranlı olması nedeniyle de termik santral çok zor çalışacak,
– Bu projenin yaratacağı etki ile diğer termik santrallerle birlikte değerlendirilmedi, bölgeye yapacağı kümülatif etki ÇED raporunda yok,
– Çevre mevzuatında olan ve AB’de de geçerli olan bir projenin diğer projelerle birlikte toplam etkisinin değerlendirilmesi yönündeki yönetmelik sümenaltı yapıldı,
– Planlanan santralin stratejik değerlendirmesi eksik,
– Bu projenin yakınında Çan’da inşa edilen başka bir tesis var. Planlanan başka tesisler var. Projeye en yakın köy 500 metre. 1 ile 3 km yakınlıkta bir sürü köy var.
– Proje kuş uçuşu mesafesiyle Edremit Körfezi’ne 20 km uzaklıkta. Bu santralden yayılacak küller rüzgarın etkisiyle körfeze kadar ulaşabilecek. Kazdağları ve Edremit Körfezi ciddi şekilde etkilenecek.