Obama döneminde büyük direnişlere neden olan Dakota Erişim Boru Hattı Projesi (DAPL) ile Keystone XL boru hattı projesi Obama yönetimi tarafından durdurulmuştu. Özellikle Kuzey Dakota’da Sioux kabilesinin başını çektiği direniş, Standing Rock bölgesinde aylar süren bir direniş kampının kurulmasına ve ülke geneline yayılan eylemlere neden olmuştu.
ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın DAPL’ın sahibi olan Energy Transfers şirketinde hisseleri olduğu biliniyordu. O nedenle direnişçiler, yeniden gözden geçirmek üzere durdurulan projenin Trump tarafından tekrar başlatılacağını öngörerke direnişlerini sürdürüyorlardı.
Trump dün imzaladığı kararname ile bu iki projeyi de yeniden başlatmak üzere girişimlere başlanması talimatını verdi. Trump bu kararnameye gerekçe olarak bu projelerin onbinlerce insana iş sağlayacak olmasını gösteriyor. Oysa bu projeler onbinlerce insanın yaşam alanını yok ederek kalıcı bir işsizliğe yol açacak. İnşaatlar sona erdiğinde projede çalışanlar zaten başka işler bulmak zorunda kalacağı gibi boru hatlarının geçtiği bölgelerde yaşanacak su kirliliği ve ekolojik tahribat başta yerli halklar olmak üzere hem çok sayıda insanı ve tüm ekolojiyi olumsuz etkileyecek.
Her ne kadar Trump boru hatları inşaatlarını teşvik ediyor olsa da işi hiç de kolay olmayacak. DAPL protestolarının kazandığı meşruiyet Amerika’da arka arkaya birçok yerde boru hatlarına karşı direnişi tetiklemişti. Aşağıdaki resimde çeşitli boru hatlarına karşı sürmekte olan direnişlerin bir haritasını görebilirsiniz.
Trump hükümetinin ilk günü cinsiyetçi söylemleri ile çok tartışılan Trump’a karşı milyonlarca kadının sokağa çıktığı gösterilerle geçmişti. Seçim kampanyasında ırkçı ve ayrımcı bir dil kullanan Trump ayrıca son üç yıldır ABD’de yükselen ‘Siyahların Hayatı Önemlidir’ (Black Lives Matter) hareketi ile de yüzleşmek durumunda kalacak. Boru hatları projelerine verdiği destek ve iklim değişikliğini reddeden tavırları ise ABD’de güçlü bir toplumsal hareket olan küresel ısınma karşıtlarını ve boru hattı karşıtlarını şimdiden hareket geçirmiş durumda. Trump bu projelerin yeniden başlatılması kararını verir vermez ABD’nin birçok şehrinde eylemler başladı.
Washington’da gerçekleşen gösterilerde “Su Yaşamdır” sloganı öne çıktı.
Seattle şehrinde de yüzlerce aktivist ve yerli kabile temsilcileri boru hatları projelerinin yeniden başlatılması kararını protesto etti.
Sacremento’da yüzlerce aktivist protesto gösterileri düzenledi. Yürüyüş sırasında aktivistler “Sokak sokak, mahalle mahalle, Standing Rock ile birlikteyiz” sloganı attılar.
New York’taki gösterilerde aktivistler “Petrolü kullanamazsınız, toprak altında bırakın” sloganları attı. Aşağıdaki videonun 32. dakikasından itibaren izlenebileceği üzere platforma çıkan yerli kabile temsilcileri Toprak Ana için şarkı söylediler.
Los Angels’ta da aktivistler sokaklardaydı.