Somali’de kuraklık salgına neden oluyor: 2016 yılında son 50 yılın en büyük kuraklığını yaşayan Afrika’nın güney ülkelerinde 2017 daha şimdiden milyonların yaşamını tehdit ediyor. Daha önce defalarca acil yardım çağrısı yapan ülkeler arasında yer alan Somali’de kolera vakıaları artmaya başladı. Susuzluk ve kirli suların içilmek zorunda kalması sonucu kolera salgını baş gösteren Somali’de yılbaşından bu yana 18 bin kişi koleradan etkilendi. BM yetkilileri, Somali dahil dört Afrika ülkesinde (Somali, Kenya, Etiyopya, Sudan) on milyonun üzerinde insanın bir yandan salgın riski bir yandan da açlık riski ile karşı karşıya bulunduğunu söylüyorlar. Somali’de yağmur sezonu Mart-Mayıs aylarını kapsıyor ve bu yağmur sayesinde tarlalar sulanabiliyor. Oysa Nisan ayı gelmiş olmasına rağmen henüz Somali’ye yağmur düşmedi. En son 2011 yılında yaşanan kuraklık nedeniyle 260.000 kişi hayatını kaybetmişti. Yetkililer bu sefer yardım çağrılarına ve hazırlıklara daha erken başladıklarını belirtiyorlar!
Kaynak: Reuters
Kenya’daki mülteci kampları kuraklıktan etkileniyor: Kenya’nın Somali sınırındaki mülteci kampı Dadaab dünyanın en büyük mülteci kampı olarak biliniyor. Kampta 250.000 mülteci yaşıyor. Çoğunlukla Müslüman olan mülteciler ülkelerindeki açlık, kuraklık ve iç savaştan kaçarak bu kampa sığınırken, kuraklık kamplarda kalanların yaşamını olumsuz etkiliyor. Kamp koşullarının kötülüğü ayrıca radikal cihatçı örgütler için de insan devşirme fırsatı sunuyor. Geçen yıl bu durumu bahane eden Kenya yönetimi kampı kapatma kararı almış ancak Yüksek Mahkeme tarafından karar uluslararası anlaşmaları aykırı bulunarak iptal edilmişti.
Kaynak: Circle of Blue
Kolombiya’da sel felaketi: Küresel ısınmanın bir sonucu olarak dünyanın farklı ülkelerinde aşırı kuraklıklar ve aşırı yağışlar aynı anda yaşanmaya devam ediyor. Kolombiya’da 45 bin nüfuslu Mocoa kentinde şiddetli yağışların tetiklediği toprak kaymasında en az 254 kişi hayatını kaybetti. Kolombiya’nın güneyindeki Mocoa şehrinde gece aniden bastıran yağmur Mocoa, Mulato ve Sancoyaco nehirlerinin taşmasına neden oldu. Sel 17 mahalleyi sular altında bıraktı. Cumhurbaşkanı Santos bölgede olağanüstü durum ilan etti.
Kaynak: El Cezire
Peru’da sel felaketi: Kolombiya gibi Peru’yu da 31 Mart’ta aşırı yağışlar vurdu. Yaşanan sel felaketinde yüzden fazla insan ölürken birçok altyapı ve ulaşım sistemi de zarar gördü. Uzmanlar aniden bastıran aşırı yağışın küçük ve yerel bir El Nino etkisi yarattığını söylüyorlar.
Kaynak: Reuters