Musul’da savaşın etkisi su varlıkları üzerinde sürüyor: Uzun bir süre IŞİD’in kontrolü altında bulunan Musul savaşın ekolojik yıkım üzerindeki etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor. IŞİD şehri terk ederken petrol kuyularını ateşe vermişti. Haftalar süren yangınlar şehre güneş ışınlarının girişini dahi engellemişti. Yayılan kurumlar her yanı kapladı. Toprağa ve suya karışan zehirli maddeler ise bölge ekolojisini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Kirlilik sadece kuyu yangınlarından dolayı yaşanmadı. Bombalar sonucu da harabeye dönen kent ve altyapı geride kimyasal bir yıkıntı bıraktı. Yapılan ölçümlerde su varlıklarında yüksek oranda kurşun ve civa bulundu. Bu iki ölümcül maddenin hiç bir şekilde vücuda temas etmemesi gerekiyor. Savaşların ekolojiye ve toplumlara etkisi onlarca yıl sürüyor. Birinci dünya savaşında yaşanan ağır metal kirliliğin etkisi, örneğin Fransa ve Belçika’da hala sürüyor. Vietnam savaşında kullanılan portakal gazının etkisi ise kanser, ölü ve sakat doğumlar ile yaşanmaya devam ediyor. Ortadoğu’da yaşanan savaşların etkisi de uzun yıllar başta yoksullar üzerinde görülmeye devam edecek.
Kaynak: The Guardian
İber yarımadasında tarihi kuraklık: İspanya ve Portekiz’in bulunduğu İber Yarımadası aylardır aşırı sıcaklar ve düşük yağış oranları ile ciddi bir kuraklık yaşıyor. Yarımada’nın sembol nehirlerinden Douro Nehri’nin %60’ı kurumuş durumda. 2000 metrenin üzerindeki yerlerin bu mevsimde karla kaplı olması gerekirken 25 dereceyi bulan sıcaklar nedeniyle kar henüz yok. Son 20 yılın en kurak Ekim ayını yaşaması nedeniyle Portekiz hükümeti su tasarrufu kampanyası başlattı. İspanya’da yaşanan kuraklığın ise birçok gıda ürününün yanı sıra şarap üretimini de ciddi oranda düşüreceği ve küresel çapta şarap fiyatlarını arttıracağı tahmin ediliyor.
Kaynak: Euronews
Yunanistan’da sel felaketi nedeniyle ulusal yas ilan edildi: Yunanistan’ın güneyini vuran sel felaketi Atina’da 14 kişinin ölümüne neden oldu. Sel nedeniyle yüzlerce ev, işyeri ve araç sular altında kaldı. Balıkçı tekneleri battı. Yollar çamur yığınıyla kaplandı. Sel felaketinin nedeni Akdeniz’de son 20 yıldır nadiren de olsa görülmeye başlanan tropik kasırga. İtalya’da ortaya çıkan kasırga Yunanistan’ın güneyini saatte yaklaşık 100 km hızla vurmaya devam ediyor. Kasırga birkaç gün içinde sonra hızını keserek de olsa İstanbul’a ulaşacak. Uzmanlar iklim değişikliğinin bir sonucu olarak Akdeniz’de de artık kasırgalar görülmeye başlandığını ve bu kasırgalar için Akdeniz (Mediterranean) ve kasırga (hurricane) isimlerinin birleştirilmesinden oluşan “Medicane” kavramını kullandıklarını belirtiyorlar.