Kolorado yerel yönetimleri petrol şirketlerine dava açtı: ABD’nin Kolorado eyaletine bağlı Bouldner ve San Miguel yerel yönetimleri, Exxon ve Suncor petrol şirketlerine iklim değişikliğine neden oldukları gerekçesi ile dava açtı. Kolorado bu yıl alması gereken kar yağışını alamadı. Güneydeki dağlarda normal şartlarda olması gerekenden %50 daha az kar var. Kar ve yağmur yağışındaki azalış eyaletin tarımını ve 5 milyar dolarlık kayak turizmini olumsuz etkiliyor. Ayrıca su arzını da olumsuz etkiliyor. Bu nedenle yerel yönetimler eyalette petrol üretimi yapılmasının engellenmesi talep ederek bölgede faaliyet gösteren iki petrol şirketine iklim değişikliğine neden oldukları için dava açtılar.
Kaynak: US News
Uganda’da mülteciler zor durumda: Uganda komşu ülkelerdeki çatışmalar nedeniyle yoğun göç almaya devam ediyor. Ülkeye şuana kadar 1,4 milyon mülteci gelmiş durumda. Bunun 1 milyondan fazlası Güney Sudan’dan, 275 bini Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden. Mültecilerin %80’ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Uganda zaten dünya genelinde eve yakın suya erişimde en kötü durumdaki 10 ülkeden biri. Ülkede 24 milyon insanın evlerine yakın bir alanda su kaynağı veya su hizmeti bulunmuyor. Yoksul bir ülke olan Uganda dünya genelinde Türkiye ve Pakistan’ın ardından en fazla mülteci barındıran ülke durumunda. Mültecilerin büyükçe bir kısmı mülteci kamplarında yaşıyor. Ancak kampların bu kadar büyük bir kalabalığa yetecek düzeyde su kaynağı ve suya bağlı hijyen ve sağlık koşulları yok. Mülteciler yollarda kolera gibi salgın hastalıkları da getiriyor. Eğer acil yardım gelmezse büyük bir insanlık krizi daha kapıda bekliyor.
Kaynak: Circle of Blue
Küresel ısınma okyanus akıntılarını etkiliyor: Nature dergisinde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre Atlantik Okyanusu’ndaki akıntılarda küresel ısınma kaynaklı olarak yavaşlama var. 1950’den bu yana okyanus akıntısının hızında %15 azalma yaşanıyor. Bu durumun okyanus sıcaklığına bağlı iklim olayları üzerinde de etkili olacağı söyleniyor. Bu azalışın bir “devrilme noktası”nın da olduğunu söyleyen bilim insanları eğer azalış devam ederse bir noktadan sonra akıntının tamamen son bulabileceğini belirtiyorlar. Bu gerçekleşirse büyük bir iklim felaketi yaşanabilir. The Day After Tomorrow filmi bir kurgu olmaktan çıkıp gerçekten yaşanabilir.
Kaynak: New York Times