Halk Karaoluk’taki HES çalışmalarına tepki gösterdi

Türkiye’nin 2023 kalkınma planları ve ülkedeki hidroelektrik potansiyelinin yüzde yüzünü kullanma hedefi doğrultusunda birçok yerde HES inşaatları halkın tepkisine rağmen sürüyor. Son olarak Ordu’nun Altınordu ilçesi Karaoluk Mahallesi’nde yapılan HES çalışmalarına tepkinin büyüdüğü basına yansıdı. Evrensel gazetesinde yer alan habere göre, halkın şikâyeti üzerine, jandarma bölgede inceleme yaptı.

Ordu’nun Altınordu ilçesi Karaoluk Mahallesi’nde Çiseli Şelalesi ve Karaoluk Şelalesinin bulunduğu alanda Selimiye HES’in yapım çalışmaları sürüyor. Halkın gösterdiği tepki üzerine Karaoluk Mahallesi’nde yapılan Selimiye HES ile ilgili jandarma bölgeye gelerek inceleme yaptı ve tutanak tuttu.

HES çalışmalarından şikâyetçi olan Hüseyin Arslan ifadesinde atılan dinamit nedeniyle yolların çöktüğünü, arazisine gidemediğini, çıkan molozların dere yatağına ve ormana döküldüğünü belirtti.

Karaoluk Mahallesi Muhtarlık Azası Uğur Arslan da, bahçe yolunun kesilmesi nedeniyle şirket yetkilileriyle halk arasında gerginlik yaşandığını anlatarak “HES şirketi yolu keserek çalışmasına devam ediyor. Yapılan çalışmalar deremize, ormanımıza zarar veriyor” dedi.

Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Gazi Gönül de, HES’in çalışmalarında kuralın, kuralsızlık olduğunu belirterek  “İşin kolayına giderek dere yataklarını, ormanları yok ediyorlar. Burayı ‘turizm alanı’ olarak değerlendirmek istediklerini belirten yetkililerden çıt çıkmıyor. HES yapımı yeniden hızlandı. Derelerdeki sular 49 yıllığına şirketlere veriliyor. Yani kullandığımız suyu şirketlerden almak zorunda bırakılacağız. Şirketler hem yaşam alanlarımızı tahrip ediyor hem de sularımızın kullanım hakkını alıyor” dedi.

Karaoluk HES’in yapıldığı bölge doğa harikası iki şelalenin arasında bulunuyor. Halkın daha önce gösterdiği tepkilerin sonucunda Ordu ili valisi İrfan Balkanlıoğlu yöreye HES yapılması için kendilerinin verdiği bir izin olmadığını ifade etmiş ve o bölgeye yapılacak bir HES’in çok yanlış olacağını söylemişti. Halkı yargı yolunu kullanmaya çağıran vali, doğal güzelliklerin olduğu bir yerde hidro elektrik santral yerine rüzgar gibi diğer enerji üretim yollarının seçilebileceğini belirtmiş ve “Gelsinler benim bahçeme direği kursunlar elektrik üretsinler. Ben o zaman onlardan yer parası da istemem. Ancak bu yöreye HES yapılması gerçekten çok yanlış. Sadece ben değil Karaoluk’daki insanların çoğu böyle düşünüyor. İnşallan bu yapılmak isteneni önleyebiliriz. Eğer bunu başaramazsak gerçekten çok yazık olur. Bu ayrıca çok acı da olur. Çünkü orada nadir bir güzellik var. Peş peşe gelen göller ve şelaleler var. bunlar kurutulmamalı.” demişti.